VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Europarlamentar român: Gazpromul este un instrument pe care Rusia îl folosește tot mai agresiv împotriva R. Moldova

”Gazpromul este o armă mult mai eficientă decât Armata Roșie pe vremuri și este un instrument pe care Rusia îl folosește tot mai agresiv împotriva R. Moldova”. O declarație în acest sens a fost făcută de europarlamentarul român, Eugen Tomac, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

Potrivit politicianului, Federația Rusă este cea care menține în prezent conflictul transnistrean în viață.

Observăm numai din discursul pe care l-am văzut recent, așa, într-un mod ironic, transmis de Putin către Republica Moldova: „Noi n-avem nicio problemă, noi vă oferim gaz cât doriți, cu o singură condiție – plătiți-vă datoriile”. De unde provin aceste datorii? - Din Transnistria. Cine menține conflictul artificial transnistrean în viață? - Federația Rusă. Păi lămuriți-vă, rușilor, când vă convine – datoriile sunt ale Republicii Moldova, când nu vă convine – apărați interesele unor separatiști pe care i-ați încurajat voi să fie separatiști”, a declarat Eugen Tomac.

Politicianul a mai subliniat că Rusia își dorește să destabilizeze situația în Republica Moldova, iar unul dintre instrumentele folosite este reducerea volumelor de gaz livrate țării noastre.

A fost redus drastic și chiar deja oprită furnizarea de energie electrică către partea dreaptă a Nistrului. Deci, evident că toate aceste decizii au o conotație politică evidentă și ea vine direct din capul calendarului de la Kremlin, să spun așa. Aici lucrurile sunt foarte limpezi și clare, Rusia își dorește să destabilizeze situația în Republica Moldova, Rusia își dorește să creeze această stare de nesiguranță, să pună o presiune în plus pe conducerea Republicii Moldova tocmai pentru a încerca să vândă apoi această teză pe care ei întotdeauna o folosesc cu foarte multă iscusință: „Vreți să vă salvăm, vreți să scăpați de frig? Soluția este Rusia”.

Aici face un joc politic evident Putin și pe șantajul acesta accelerează foarte puternic și de asta cred că s-a greșit mult și aici e o chestiune de trădare în Republica Moldova. Și nu mă refer la actualul guvern, trădarea tuturor celor care în ultimele trei decenii în loc să investească în proiecte prin care să consolideze independența energetică a Republicii Moldova, nimeni n-a vrut să lucreze dosarul, de exemplu, interconectării energetice cu România, pentru că și acum România oferă, dar infrastructura pe care o avem comună este limitată, nu poate ajuta toată Republica Moldova, pentru că avem nevoie de interconectări și la nord, și la sud. De exemplu, singurul proiect care funcționează și se dezvoltă în momentul de față este interconectarea energetică Isaccea-Vulcănești, altele nu există în funcțiune și evident că, ținând cont de realitățile vremii, mie mi se pare că, oricât s-ar da peste cap politicienii, nu au soluții de alternativă imediată și rămânem doar cu cele pe care le avem”, a mai subliniat Tomac.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.