Moneda unică europeană s-a apreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, în urma informaţiilor privind majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE), care contrastează cu estimările analiştilor privind o politică monetară mai puţin agresivă a Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.
Luni dimineaţa, euro se tranzacţiona la 1,0903 dolari, depăşind nivelul de 1,0936 dolari din aprilie 2022.
BCE ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie, şi va continua procesul în următoarele luni, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.
Un sondaj realizat de Reuters arată că şi analiştii prognozează o creştere a dobânzii de 50 de puncte de bază la viitoarele reuniuni de politică monetară ale BCE, iar rata dobânzii la depozite ar urma să ajungă până la finalul anului la 3,25%, față de rata actuală de 2%.
În 14 decembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu 50 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%. Acum, analiştii nu se mai aşteaptă la o creştere a dobânzii de 50 de puncte de bază la reuniunea Fed a SUA din februarie, după atenuarea temerilor privind inflaţia şi scăderea preţului gazelor.
Rata anuală a inflaţiei în SUA a continuat să scadă în luna decembrie 2022, pentru a şasea lună consecutivă, până la 6,5%, de la 7,1% în noiembrie, potrivit datelor publicate recent de Departamentul Muncii.
Potrivit analiștilor citați se Reuters, inflația din SUA va scădea mai tare și mai rapid decât previziunile Fed, fapt ce va duce ca și indicele USD să scadă mai mult decît prognozele anterioare.