Acum este momentul oportun, din punct de vedere geopolitic, să fie pus în practică un plan național de reîntregire a Republicii Moldova. Afirmația a fost făcut de fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii Studio Politic de la Vocea Basarabiei. Fostul demnitar precizează că demilitarizarea regiunii transnistrene este extrem de importantă pentru orice scenariu, dar, în special, pentru scenariul pașnic de reglementare.
„Sunt adeptul soluționării exclusiv pe cale pașnică a diferendului transnistrean, care trebuie să se producă urmare a retragerii complete și necondiționate a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova. Este un angajament al Federației Ruse pe care și l-a asumat în 1999 la Istanbul, doar cu o mică remarcă, cei care sunt în sistem, profesioniștii când au avut ocazia să citească acel acord, cu o mică precizare, este scris în felul următor, deci reglementarea politică după retragere, noi spunem așa, însă, textul care este scris acolo este că retragerea va avea loc după reglementarea politică. A fost capcană pe care noi am acceptat-o, nu doar noi, dar și țările membre ale OSCE. Rusia întotdeauna a jucat pe texte, pe cuvinte, este foarte bună în manipulări. Consider că demilitarizarea regiunii transnistrene este extrem de importantă pentru orice scenariu, dar în special pentru scenariul pașnic de reglementare, doi democratizarea și trei consider că este cazul să avem o abordare mult mai clară și mai sistemică, să fie un plan de integrare al țării. Întrebarea este, în ziua de astăzi există un plan național cu privire la reglementarea sau reintegrarea țării? Acum este momentul potrivit geopolitic datorită faptului și ne referim la ceea ce a avut loc pe 28 februarie la Tiraspol,” a declarat Ulianovschi.
În contextul recentului congres de la Tiraspol al așa-zișilor deputați de toate nivelurile din regiune, fostul ministru de Externe a declarat că, și în urmă cu zece ani, Tiraspolul a organizat un eveniment similar care nu s-a încheiat cu nimic clar, deoarece Kremlinul nu este interesat de alipirea regiunii separatiste cu Federația Rusă, acțiunea din regiune fiind organizată pentru a distrage atenția de la problemele reale cu care se confruntă stânga Nistrului.
„A fost o declarație pe care am văzut-o în urmă cu 10 ani la o fostă emanație similară a unei declarații politice artificiale de la Tiraspol cu privire la alipirea către Federația Rusă, ceea ce nici atunci, nici acum, Federația Rusă nu a acceptat. Nu consider că este în interesul Federației Ruse acest scenariu, consider că o astfel de declarație politică de către așa-zisa conducere de la Tiraspol a fost mai mult pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Să nu uităm că marea majoritate a companiilor din Transnistria exportă în Uniunea Europeană care beneficiază de tot spectrul de beneficii și nu plătesc impozite la Chișinău. Consider că trebuie să aibă loc o integrare în primul rând la nivel de agenți economici, la nivel de populație a R. Moldova, fermieri care trec frontiera artificială pentru a-și prelucra pământurile. A fost mișcare pentru a crea frică și a sensibiliza opinia internațională, dar să nu uităm poate a fost și o mișcare, inclusiv, pentru a asigura pe intern o mobilizare artificială în favoarea conducerii acesteia,” a spus Ulianovschi.
Amintim că, pe 28 februarie, recent, la congresul de la Tiraspol al „aleșilor locali de toate nivelurile”, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au cerut Rusiei ajutor economic sporit și au cerut mediatorilor formatului 5+2 să convingă Chișinăul să renunțe la taxele impuse agenților economici din stânga Nistrului.