VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noul concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale va fi organizat în câteva săptămâni

Un nou concurs pentru selectarea procurorului general ar putea să se desfășoare în câteva săptămâni. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care susține că autoritățile responsabile sunt acum în proces de revizuire a regulamentului de selectare a procurorului general, astfel încât să fie prevăzute diverse situații imprevizibile. Se întâmplă după ce, acum o săptămână, membrii CSP au decis anularea concursului în care procurorul Octavian Iachimovschi a fost declarat câștigător.

„Vrem ca acest regulament să cuprindă mai multe situații care pot să apară la modul de punctare a candidaților. Astfel, să putem evita situațiile de discrepanță majoră în cadrul evaluării așa cum s-a întâmplat acum. Nu în ultimul rând vrem să ținem cont de o recomandare asupra căreia am reflectat și anterior, dar nu am putut să operăm atunci modificări în regulament pentru că concursul era deja demarat. Era vorba de aplicarea metodei medianei – calcularea punctajului final al rezultatului din limitele și maximele așa încât învingător să fie considerat cel care acumulează punctajul echilibrat”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, citată de jurnal.md.

Ministrul Justiției a comentat și declarațiile procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a anunțat că va fi deschis un dosar pentru a investiga cum a fost demarat concursul pentru selectarea procurorului general.

”Noi nu negăm faptul interesului public de a cunoaște toate detaliile care s-au întâmplat în jurul concursului și ulterioarei revocări a punctajului. CSP a dat deja o apreciere printr-un comunicat publicat pe pagina oficială. Nu negăm dreptul la libera exprimare a fiecărei persoane, inclusiv a reprezentanților instituțiilor publice, dar recomandarea noastră a fost de a evita anumite interpretări, ușor excesive”, a mai adăugat ministrul.

La ședința din 28 februarie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au decis anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general. Atunci, președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată. Erorile au ieșit la iveală când mai mulți candidați la funcția de procuror general au cerut să fie publicate fișele cu punctajul acordat de fiecare membru al CSP fiecărui candidat.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.