VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Erdogan: Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Crimeea

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni, în ajunul participării sale la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, subliniind că nicio invazie militară nu poate fi justificată. Liderul de la Ankara a vorbit, într-un interviu pentru acordat jurnalistei Judy Woodruff de la postul de televiziune american PBS, despre războiul din Ucraina, eforturile de mediere ale sale între Kiev și Moscova și despre ce a discutat cu președintele rus Vladimir Putin la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care s-a desfășurat în Uzbekistan.

Dialogul pe care Recep Erdogan l-a avut cu Judy Woodruff, de la PBS:

Judy Woodruff: Ați spus săptămâna aceasta că războiul ar trebui să se termine cât mai curând posibil. Cum credeți că se va termina și cât de repede?

Recep Erdogan: Cel mai important, atitudinea Rusiei va fi foarte, foarte importantă aici. În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el, care îmi arată că este dispus să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care decurg lucrurile în acest moment este destul de problematic; 200 de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina de când a început invazia în februarie? Ar trebui să fie asta parte din soluția la acest conflict?

Recep Erdogan: Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va restabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

Recep Erdogan: Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați elibera și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.

Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat voința poporului ucrainean de a-și apăra țara?

Recep Erdogan: Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Credeți că atunci când Zelenski merge înainte, simte că a făcut o greșeală?  Liderii, atunci când pornesc pe o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă.

Judy Woodruff: Această invazie a rușilor este justificată? 

Recep Erdogan: Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.

Judy Woodruff: Rușii au invadat. Și, în ultimele zile, după cum știți, domnule președinte, s-au raportat ucideri îngrozitoare de civili și soldați, tortură de către soldații ruși a civililor ucraineni. Au fost găsite gropi comune din locurile de unde au plecat trupele ruse. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Ar trebui să fie tras la răspundere președintele Putin?

Recep Erdogan: În legătură cu această problemă, răspunsul ideal ar putea fi dat în urma activităților întreprinse de Organizația Națiunilor Unite. Odată cu activitățile Organizației Națiunilor Unite, ar trebui să fie făcută lumină asupra acestor discuții. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, în calitate de lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație. Altfel ne va aduce în poziția de țară care nu urmează o politică externă echilibrată. Nu putem ține partea nimănui. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi corect pentru noi să facem asta.

Judy Woodruff: Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități – și, după cum știți, au avut loc bombardamente împotriva spitalelor, școlilor, civililor în întreaga Ucraina – ar trebui însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?

Recep Erdogan: Dacă o investigație va duce la această concluzie, Putin va avea o reacție. Nu este corect să-l vedeți pe Putin ca pe o persoană complet diferită pentru că el dă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. Chiar acum, în bătălia dintre aceste două țări, vorbim mult cu Putin. În același timp, vorbim mult cu Zelenski. Și, în același timp, vorbim mult cu Guterres. Și Guterres vorbește cu toate părțile implicate. Dacă vom ajunge la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie luând partea unui lider. Nu vom apăra niciun lider. Dar, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.

Președintele turc s-a poziționat ca un mediator în conflictul ruso-ucrainean, găzduind mai multe tentative de negociere între miniștrii de externe ai celor două țări și înlesnind un acord, sub auspiciile ONU, privind exporturile de cereale ucrainene către lume, blocate de Rusia în porturile ucrainene de la Marea Neagră. De asemenea, el a avut întrevederi atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelenski, pe liderul ucrainean vizitându-l recent la Kiev.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.