VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Energocom a vândut gaze naturale către Moldovagaz, mai ieftin decât cele achiziționate de la Gazprom

SA „Energocom” anunață că în lunile ianuarie-martie, compania a vândut către SA „Moldovagaz” circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari pentru 1000 de metri cubi (fără TVA).

Potrivit companiei de stat, prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care „Gazprom” a livrat gaze „Moldovagaz”, 1107 dolari/ 1000 mc (fără TVA).

„Gazele vândute de SA Energocom au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, menționează Energocom într-un comunicat.

 „Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece”, a spus directorul interimar al companiei, Victor Bânzari.

 Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice.

Săptămâna trecută, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a informat că Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom în luna martie, după o pauză de aproximativ trei luni.

Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că decizia temporară a Întreprinderii ”Moldovagaz” de a achiziționa cantități zilnice de gaze naturale de la ”Gazprom” este inoportună. 

 SA Energocom a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către Moldovagaz.

Citește și: Victor Parlicov, ministrul Energiei: Gazprom tolerează datoriile malului stâng, iar noi vom insista ca energia electrică să fie mai ieftină

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.