VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

După ministra Jusțiției, și membrii CSM solicită demisia Iulian Munteanu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au semnat o declarație comună în legătură cu cazul proaspătului membru al CSM, Iulian Muntean, care a fost numit în această funcție fiind vizat într-un dosar penal vechi de cinci ani. 

În declarația semnată, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman și membrii CSM, Nina Cernat, Tatiana Ciaglic, Ioana Chironeț, Maria Frunze, Ion Guzun, Lucia Popescu, Alexandru Postica și Vasile Șchiopu precizează că au aflat despre dosarul pe pe numele lui Iulian Muntean abia la data de 20 septembrie 2023.

La data de 20 septembrie 2023 au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală, conform articolului 324 din Codul Penal. Domnul Iulian Muntean nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei Pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale. La fel, ca și întreaga societate, membrii CSM nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie 2023”, declară membrii CSM.

Totodată, CSM se arată îngrijorat de faptul că, deși se cunoștea de câteva luni că domnul Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de 2 săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani.

De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care Iulian Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018 și solicită demisia lui Iulian Muntean.

Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie. În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se mai arată în declarație.

Menționăm că astăzi, și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a cerut demisia membrului CSM, Iulian Muntean.

Amintim, în data de 7 septembrie, Iulian Muntean și Lucia Popescu au fost desemnați de către Parlament în funcția de membru al CSM. În această săptămână, însă, în spațiul public au apărut informațiile potrivit cărora Iulian Muntean este vizat într-un dosar penal inițiat de Procuratura Anticorupție încă în 2018. Este vorba de cazul lectorilor de la ASEM, în urma căruia mai mulți angajați ai instituției au fost puși sub urmărire penală.

Ieri, pe o rețea socială, Iulian Muntean a scris că dosarul este „fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri”. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.