VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dragoș Galbur: Trebuie să grăbim parcursul nostru european prin Unirea cu România

La referendumul din 2024, propus de președintele Maia Sandu, ar trebui să se regăsească și subiectul Unirii Republicii Moldova cu România. Opinia aparține președintelui Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, potrivit căruia rezultatele unui referendum favorabil Unirii ar reprezenta baza legală a inițierii procesului de unificare a celor două state românești.

Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, spune că în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, Unirea Republicii Moldova cu România devine un imperativ care i-ar asigura țării pace și securitate. Liderul PNM spune că, în ultimii ani, formațiunile unioniste au fost reduse la tăcere și a fost scos în prim-plan subiectul eurointegării, care asigură finanțare sporită din exterior.

„Trebuie să grăbim parcursul nostru european prin Unirea cu România. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că rușii nu vor veni după noi. Ei vor veni după noi. Și dacă nu înțelegem acest lucru, să mergem în NATO și UE prin Unirea cu România, mâine ar putea fi prea târziu. În ultimii 3-4 ani s-a stins tot ce înseamnă unionism în Republica Moldova la nivel politic. Mai suntem noi, Partidul Național Moldovenesc, și câteva partide mici care mai milităm pentru Unirea cu România. În rest, e la modă subiectul proeuropean pentru că el deschide finanțări bune pentru partide și organizațiile neguvernamentale. Unionismul acum se consideră depășit. Partidul de guvernare a anihilat unionismul și nicăieri nu mai există acest subiect pe rol, iar subiectul Unirii cu România trebuie să fie mai actual ca niciodată”, a spus Dragoș Galbur în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, citat de IPN.

Dragoș Galbur spune că ideea Unirii Republicii Moldova cu România ar trebui consultată cu cetățenii în cadrul unui referendum republican. Potrivit liderului PNM, inițiativa președintelui Maia Sandu privind organizarea unui plebiscit în 2024 poate fi folosită și pentru a determina dacă cetățenii își doresc sau nu Unirea cu România.

„Recent, președintele Maia Sandu a cerut Parlamentului organizarea unui referendum. Ce ar fi dacă la acest referendum să avem și întrebarea: Sunteți de acord cu aderarea la Uniunea Europeană și NATO, prin Unirea cu România? Am avea un peisaj clar, câți cetățeni ai Republicii Moldova militează pentru acest ideal. Ca să ne fie clar dacă mai insistăm pe acest deziderat al Unirii cu România sau acest referendum va pune capac la tot ce înseamnă Unirea cu România. Rezultatul unui referendum, dacă ar fi pozitiv în privința Unirii, ne-ar permite să avem un cadru legal pentru a păși pe calea Unirii”, a mai spus președintele Partidului Național Moldovenesc.

Recent, președintele Maia Sandu a cerut Parlamentului organizarea unui referendum, în timpul căruia cetățenii să se pronunțe privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.