Republica Moldova va avea o nouă strategie de securitate. Primele discuții au început, iar grupurile de lucru urmează să prezinte proiectul până în aprilie anul viitor, a anunțat secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, în cadrul unei mese rotunde pe tema consolidării rezilienței R. Moldova, în contextul elaborării unei noi Strategii Naționale de Securitate.
„Republica Moldova a demarat acest exercițiu de national security strategy review. Este evidentă această necesitate, deja presantă, mai ales după ce Rusia a declanșat acest război împotriva Ucrainei.
Moldova trebuie să purceadă nemijlocit la dezvoltarea capacității de apărare, dar aici e nevoie ca cetățeanul să susțină acest demers pe care guvernarea îl conștientizează, înțelege că este critic pentru supraviețuirea statului, dar neapărat trebuie să aloce resurse”, a spus Dorin Recean.
În noul concept de securitate urmează să se regăsească problemele cele mai sensibile pentru securitatea națională, a subliniat directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.
Politicile naționale de securitate ar trebui să-și puncteze ca priorități următoarele domenii: relațiile externe și mediul de securitate în schimbare, consolidarea securității societale, combaterea corupției, asigurarea securității energetice, prevenirea și combaterea agresiunilor hibride, inclusiv partea de dezinformare, soluționarea conflictului transnistrean și consolidarea apărării naționale. Pe fundalul războiului din Ucraina, devine și mai actual subiectul de reziliență în fața influenței factorilor externi, or, noi deja vedem cum anumite amenințări hibride se pot transforma într-un război hibrid sau chiar convențional, din păcate”, a declarat Alexandru Musteață.
Dezbaterile pe subiectul securității Republicii Moldova, la care participă mai multor experți, vor continua, fiind organizate de Institutul de Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Centrul Euroatlantic de Reziliență de la București.