VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovagaz va plăti un avans de aproape 34 de milioane de dolari către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie

Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru luna septembrie, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie. Un anunț în acest sens a fost făcut luni de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, transmite Reuters.

„În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu la Pro TV Chişinău.

Compania de stat din sectorul gazului moldovenească a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc. Lovită de creşterea preţului gazelor după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova se confruntă şi cu problema staţionării de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Anterior, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, afirmase că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative. „Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a susţinut lidera pro-occidentală.

„În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor „până în ultimul moment”. Dar în acel caz, ţara sa ar primi gaz la preţul pieţei prin conducta Iaşi – Chişinău, care pleacă din România.

„Nu suntem îngrijoraţi pentru octombrie”, a mărturisit el, adăugând că există peste 30 de milioane de metri cubi de gaz în instalaţii de stocare în România, iar consumul de gaz va scădea în octombrie ca urmare a trecerii la petrol.

Spînu a mai ţinut să remarce că un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a achiziţiona gaz din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.