VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean: Bugetul pentru anul 2024 poate fi numit „Investim pentru copii”

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi bugetul de stat pentru anul viitor. Potrivit premierului, Dorin Recean, bugetul pentru 2024 poate fi numit „Investim pentru copii”, întrucât s-a decis ca cei mai mulți bani să fie alocați pentru viitorul copiilor, care vor construi Moldova de mâine, prin acces la educație modernă și de calitate, pentru o societate consolidată și prosperă, .

Bugetul este restrâns încă, noi depunem efort ca să creștem economia. De aceea trebuie să prioritizăm și atunci decizia noastră a fost să alocăm cei mai mulți bani pentru 2024 în viitorul nostru. Adică, să-i alocăm pentru copiii noștri, pentru a stimula și pentru a crește generația care va construi viitorul Republicii Moldova. Respectiv, cele mai mari majorări salariale din 2024, mă refer la aproximativ 70% din aceste majorări, o să fie destinate pedagogilor, adică celor care cresc și educă copiii noștri”, a declarat Dorin Recean la ședința Guvernului, citat de IPN.

Potrivit lui, în bugetul anului viitor este prevăzut aproximativ un miliard de lei pentru a majora cu 15% salariile pedagogilor, adică pentru peste 50 de mii de oameni. Totodată, urmează să fie dublate bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic, pentru a avea școli cu profesori care contribuie la un viitor mai bun pentru copiii.

Din 1 ianuarie va fi majorată până la 20 de mii de lei indemnizația la nașterea copiilor. De asemenea, se vor majora alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și vor fi alocați bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor, așa încât familiile să aibă condiții bune de trai acasă, iar copiii, oriunde s-ar naște, să aibă aceleași oportunități de dezvoltare.

Suplimentar, în 2024, vom continua să investim în comunități, afaceri și dezvoltarea economică. Alocăm aproape 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor, prin programe de susținere a antreprenorilor, precum 373. Am majorat ajutorul pentru iarnă și vom continua să acordăm compensațiile în factură pentru energie”, susține premierul.

Bugetul de stat pentru anul 2024 urmează să fie examinat și adoptat și în Parlament.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.