VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Veniturile bugetului de stat pentru 2022 se majorează cu 10%. Modificările la Legea bugetului de stat, aprobate de Parlament în prima lectură

Întruniți în ședință în cadrul sesiunii extraordinare, deputații au supus dezbaterilor propunerile de modificare a bugetului pentru anul în curs, elaborate de Guvern.

Veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 miliarde de lei până la 57,971 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72,087 miliarde de lei până la 75,216 miliarde de lei (+4,3%). Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei ori cu 11% până la 17,245 miliarde de lei. Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse interne, cât și din cele externe.

Cele mai mari majorări la capitolul cheltuielilor sunt operate pe domeniile protecției sociale (acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului ș.a.), serviciilor de stat cu destinație generală (gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, includerea alocațiilor pentru acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul instituțiilor bugetare), serviciilor în domeniul economiei (Fondul rutier, susținerea ÎMM, proiectul de modernizare a tehnicii agricole).

„Măsurile propuse vin să protejeze cetățeanul de multiple crize și de inflație, să îl ajute să treacă mai ușor peste dificultățile actuale. Suntem solidari cu familiile, cu pensionarii, cu angajații, cu antreprenorii, cu toți cetățenii. În 2023 vom veni cu și mai mult suport. Iar dacă în regiune ar fi pace, s-ar fi putut realiza mult mai mult”, a declarat deputata Valentina Manic, membra Comisiei economie, buget și finanțe.

Modificarea Legii bugetului de stat 2022 a fost necesară pentru adoptarea unor măsuri urgente de ordin legislativ în vederea susținerii populației, instituțiilor publice și agenților economici în contextul mai multor crize generate de războiul din Ucraina.  De asemenea, parametrii bugetari au fost aduși în concordanță cu estimările revăzute ale principalilor indicatori macroeconomici pentru anul curent.  

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în prima lectură și va fi supus dezbaterilor în lectura a doua.

Proiectul de lege:

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.