VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Reforma APL: Guvernul a aprobat proiectul privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale

Localitățile din Republica Moldova vor putea deveni mai dezvoltate, mai populate și mai prospere. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care prevede principiile, criteriile, condițiile și procedura de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

Documentul stabilește formele de sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Acestea includ alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de 7 ani, precum și alocarea stimulentelor financiare. 

Conform proiectului, procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat prin decizii ale consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Populația unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie de minim 3000 de locuitori.

În prezent, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori, iar 35 la sută dintre ele înregistrează mai puțin de 1500 de locuitori. Prezenta lege își propune să creeze cadrul normativ necesar amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor din întreaga țară. 

Potrivit notei informative a proiectului de lege, numărul mediu de locuitori într-o unitate administrativ-teritorială (UAT) este de 2753, ceea ce plasează Republica Moldova printre cele mai fragmentate țări europene.

„Experiența internațională arată că UAT cu mai puțin de 3000-5000 locuitori nu pot îndeplini responsabilități publice semnificative. Pentru UAT atât de fragmentate descentralizarea funcțională va crea costuri foarte mari. Fragmentarea excesivă a țării din punct de vedere teritorial administrativ este subliniată și în recentul document de evaluare al
Comisiei Europene privind cererea de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, publicat
pe 1 februarie 2023”

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.