VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Reacția Guvernului la solicitarea Primăriei de a acoperi datoriile Apă-Canal Chișinău: S-a oferit avans, nu subvenții pentru Termoelectrica

Primăria Capitalei a solicitat repetat Comisiei Situații Excepționale să identifice soluții de achitare a datoriilor Apă-Canal Chişinău față de Premier Energy.

Potrivit edilului Capitalei, Ion Ceban, este vorba despre 68 de milioane de lei, create în urma scumpirilor la energia electrică și deficitul curent neacoperit de un tarif nesustenabil.

Termoelectrica S.A . este ajutată în situație de criză economică, iar S.A. Apă-Canal Chişinău, o altă instituție strategică – este lăsată intenționat să falimenteze. O solicitare am transmis astăzi, repetat, Comisiei Situații Excepționale pentru identificarea soluțiilor de achitare a datoriilor Apă-Canal Chişinău față de Premier Energy. Este vorba despre 68 de milioane de lei, create în urma scumpirilor la energia electrică și deficitul curent neacoperit de un tarif nesustenabil.

Amintesc că luni, 27 februarie, CSE a acoperit cheltuielile pentru decalajul de casă de la Termoelectrica cu 260 de milioane. Dacă este să fie corectitudine, atunci solicităm ca această poziție să fie luată în raport cu toate instituțiile strategice ale statului”, a scris Ceban.

Totodată, acesta subliniază că ”dacă nu erau scumpirile majore din ultima perioadă la electricitate, iar prețul la apă era ajustat conform costurilor reale, atunci Apă Canal Chişinău nu ajungea în situația dată”.

Aduc aminte că atunci când energia electrică a fost scumpită cu 300 de procente, gazul cu 700 de procente, iar acum şi preţul la căldură a crescut, costul pentru un metru cub de apă a fost ajustat nesemnificativ. Această situație crează probleme majore pentru Apă Canal Chişinău, care cu greu face față situaţiei”, a conchis acesta.

Într-un răspuns oficial, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă subliniază că „Guvernul va răspunde în modul stabilit de lege la scrisoarea distribuită pe rețelele sociale de la Societatea pe acțiuni „Apă Canal Chișinău”.

Totodată, Daniel Vodă a ținut să precizeze că ”Termoelectrica a primit prin decizia Comisiei Situații Excepționale nu 260 milioane de lei, ci 200 de milioane de lei și nu subvenții, ci avans pentru sumele care constituie compensațiile în factură pentru cetățeni”.

”Este regretabil că o astfel de expertiză nu s-a găsit la autorii scrisorii”, a menționat Daniel Vodă.

Reamintim că Premier Energy a anunțat la data de 26 ianuarie, că din cauza datoriilor mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică.

Potrivit instituției, datoria totală a „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.