VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ceban: Riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare. Mai multe puncte de consum ale Apă-Canal, deconectate de la energie electrică

Riscul ca orașul să rămână fără apă, este foarte mare în continuare. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban pe rețelele de socializare. Edilul susține că ajustările făcute de ANRE la costurile pentru apă și canalizare sunt insuficiente iar „Apă-Canal Chișinău” a acumulat datorii la energia electrică. Totodată, Premier Energy anunță că din cauza datoriilor mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică.

„Din cauza că au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică. Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate. Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apa Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015, a scris primarul pe pagina personală de Facebook.

Edilul acuză guvernarea că dorește să falimenteze „una din cele mai strategice întreprinderi ale Chișinăului”, să fie oprite toate procesele pentru ca mirosul neplăcut să revină în Capitală și să dea vina pe primărie.

Totodată, Premier Energy informează că din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”, începând cu data de 26 ianuarie, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Potrivit Premier Energy, datoria totală a „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

De asemenea, pentru neadmiterea creșterii în continuare a datoriilor, furnizorul de energie a propus elaborarea unor grafice de deconectare în evantai, astfel încât volumul total de energie electrică consumată să corespundă posibilităților de plată a „Apă-Canal Chișinău”.

Totodată, furnizorul de energie susține că se va adresa în instanța de judecată cu solicitarea recuperării datoriei de la întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.