VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ CC a respins cererea Guvernului cu privire la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”

Curtea Constituțională (CC) a respins joi, 10 noiembrie, cererea înaintată de Guvern cu privire la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”.

Președinta CC, Domnica Manole, a respins sesizarea Cabinetului de miniștri întrucânt documentul nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit CC, sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă prevăzute la articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale.

(…) În această cauză, la etapa primirii sesizării, Președintele a observat că Hotărârea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de articolul 39 alin. (2) lit. f) din Codul jurisdicției constituționale.  Din acest motiv, Președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor”, menționează Înalta Curte.

Dispoziția emisă de Înalta Curte:

Miercuri, 9 noiembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei propune verificarea constituţionalităţii Partidului Şor. Potrivit ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până acum, Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Conform sesizării, acţiunile comise de Partidul Şor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigaţiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menţionat şi faptul că, recent, liderul formaţiunii a fost inclus pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ale Americii.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a menționat că dacă Partidul Șor va fi declarat neconstituțional, acesta va fi radiat din Registrul partidelor.

Alexandru Tănase explică ce va urma dacă Curtea Constituțională va decide scoaterea Partidului Șor înafara legii

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.