VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dosarul Moldovagaz: Urmărirea penală e în plină desfășurare

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au început audierea martorilor implicați în dosarul penal pentru dispariţia documentelor ce dovedesc investiția de jumătate de miliard de lei făcută de „Moldovagaz” în construcţia noului sediu central al societăţii.

Într-un răspuns oferit pentru Vocea Basarabiei (VB), purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, ne-a comunicat că, la etapa actuală, sunt audiați martorii implicați în proces, iar procurorii urmează să ridice documente de la „Moldovagaz” pentru a fi investigate.

„Urmărirea penală e în plină desfășurare. La moment sunt audiați martori și urmează să fie ridicate și acte de către oamenii legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

În septembrie 2021, sursele VB ne-au comunicat că acuzatorii de stat investighează, în cadrul unui dosar penal, dispariția docomentelor și evidențelor în legătură cu investiția SA „Moldovagaz”, compania fiică a gigantului rusesc Gazprom, în construcția noului edificiu al societății de pe strada Pușkin 64, din Chișinău.

În 2021, Jurnal.md a relatat, într-o investigație, că timp de aproape 20 de ani, mai exact din 2001 până în 2018, toate guvernările R. Moldova au stors pe căi ilicite milioane de lei din construcția noului edificiu al SA „Moldovagaz” de pe strada Pușkin 64, din Chișinău, care ar fi costat aproape 600 de milioane de lei, conform evidenței contabile a întreprinderii. Până în 2018, toți șefii companiei moldo-ruse au solicitat de la ANRE să introducă aceste cheltuieli în tariful la gaze pentru consumatorii finali. Infracțiunea nu a ieșit la iveală „mulțumită” unui fost procuror de la PCCOCS, care a ascuns toate documentele în favoarea acuzării. Ulterior, PCCOCS a descoperit actele ascunse, le-a ridicat și a continuat dosarele penale suspendate anterior.

Tot în 2021, Parlamentul a obligat, prin lege, Curtea de Conturi să efectueze un audit la SA „Moldovagaz”.

Pe 10 ianuarie 2022, Curtea de Conturi a început auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Potrivit autorității, auditul are drept scop verificarea conformități cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, astfel cum sunt definite în Legea cu privire la gazele naturale.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de Gazprom.

Este vorba despre companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Aceste două companii se obligă să facă auditul datoriilor istorice la gazele livrate în R. Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, până pe 30 ianuarie 2023.

SA „Moldovagaz” este cea mai mare companie din Republica Moldova și în formula actuală a fost creată în anul 1999, în baza unei hotărâri de Guvern. Atunci, gigantului rus Gazprom i-a revenit 50% din capitalul societății (145 milioane de dolari la cursul de atunci – n.r.), Guvernului Republicii Moldova – o cotă de 35,3%, iar administrației de la Tiraspol – 13,4%. Restul sunt deținute de acționari minoritari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.