VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Discursul lui Hitler și slogane naziste au răsunat în difuzoarele unui tren din Austria

Călătorii dintr-un tren interurban din Austria au fost șocați duminică, după ce la bord a fost auzită în difuzoare vocea lui Adolf Hitler rostind un discurs, relatează CNN.

În loc de anunţurile obişnuite, prin sistemul de difuzoare al trenului s-a auzit vocea mulţimilor care striga cunoscutele sloganuri "Heil Hitler" şi "Sieg Heil".

David Stoegmueller, un parlamentar al Partidului Verde din Austria, a declarat că discursul liderului nazist german a fost difuzat prin interfon cu puţin timp înainte ca trenul să ajungă la Viena. "Am auzit două episoade", a povestit el. "Mai întâi au fost 30 de secunde ale unui discurs al lui Hitler, iar apoi am auzit Sieg Heil", a detaliat parlamentarul, publicând pe Twitter un fragment video care surprinde respectivele momente. 

În tren se afla şi rabinul vienez Schlomo Hofmeister, care a declarat într-un tweet că a fost „şocat" după ce a auzit difuzându-se discursul lui Hitler şi când a văzut că nu se opreşte imediat.

„M-am simţit teribil, mai ales când unii pasageri au început să râdă când vocea lui Hitler şi cuvintele "Sieg Heil!" au răsunat din difuzoare”, a scris rabinul.

Cu aproximativ 25 de minute înainte de a ajunge la Viena, când trenul se afla în oraşul St. Pölten, totul a început cu "muzică ciudată, fragmente de conversaţie şi râsete care s-au transformat brusc într-un discurs al lui Hitler difuzat din ce în ce mai tare", a declarat luni rabinul Hofmeister pentru CNN.

La început, el a crezut că a fost o greşeală, apoi o glumă proastă şi „dintr-o dată a simţit că-l cuprinde ameţeala", deoarece nu era clar dacă doar sistemul de sonorizare fusese deturnat sau chiar întregul tren. Unii dintre pasageri au intrat în panică, alţii au râs de ruşine, şi-a amintit el.

Jurnalista Colette Schmidt, care se afla în tren, a cerut explicaţii într-un tweet, duminică.

„Aţi putea să ne lămuriţi de ce un tren întreg a auzit discursul lui Hitler? Inclusiv strigăte fervente Sieg Heil? Au fost piratate? Ce se întâmplă?", a întrebat ea. "În afară de faptul că eu şi alţi austrieci am fost complet şocaţi, ce crede un oaspete din străinătate când în trenurile noastre se aud discursuri hitleriste prin difuzoare? Se presupune că a venit din partea "tehnologiei". Ce?!", a scris Schmidt într-un alt tweet.

Schmidt a relatat pentru CNN că discursul lui Hitler a durat aproximativ 20 de secunde, urmat de sloganurile naziste, şi că înregistrarea a fost difuzată în buclă. Ea a mărturisit că a fost "speriată" după ce a auzit discursul lui Hitler în tren. "Nu a venit niciun conductor, nu a venit nimeni, nu era nimeni care să vadă. Eram singuri cu această nebunie. Cine conduce acest tren acum? m-am întrebat", a relatat Schmidt. "A fost foarte foarte înfricoşător", a adăugat ea.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.