VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Directorul Energocom dă asigurări că R. Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale, inclusiv pentru vară: „Ne-am pregătit pentru cele mai rele scenarii”

Direcotrul Energocom, Victor Bînzari, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, că Republica Moldova este asigurată cu suficiente stocuri de gaze naturale, inclusiv pentru perioada verii, punctând că Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom. În continuare, volumele de gaze din Rusia sunt livrate regiunii transnistrene, în schimb, potrivit lui Bînzari, pentru perioada ianuarie-martie Energocom a avut un preț mai mic la gaz decât cel oferit de gigantul rus Gazprom.

Oficialul dă asigurări că R. Moldova dispune de stocuri suficiente de gaze pentru acest sezon de încălzire inclusiv pentru perioada de vară.

„Vreau să spun că pentru perioada ianuarie-martie, indiferent că noi suntem companie de traderi, noi nu extragem gaze naturale, am avut un preț al gazului puțin mai jos decât cel oferit către Moldovagaz de Gazprom, care este unul dintre cei care au acces la sursă. Deci, gazul pentru această perioadă ianuarie-martie este la un preț de 1.095 de dolari pe mia de metri cubi, fără TVA. În comparație cu Gazprom-ul, care este un producător de gaze, 1.107 dolari este un preț mediu pentru acești traderi. Deci, Energocom-ul, în calitate de trader, a reușit să aibă un preț competitiv cu acel de la Gazprom. Acesta este un lucru important și lumea trebuie să-l cunoască, dar acest preț se formează inclusiv pentru că el este pregătit de cu toamnă pentru a avea rezerve pentru toată iarna. Deci nu putem discuta că a fost o mică schimbare la bursă și noi deja trebuie să avem preț de bursă, lucruri care nu sunt corecte”, a declarat Bînzari.

Vocea Basarabiei: Și totuși, care e soarta stocurilor astăzi făcute și în România, și în Ucraina? Și ce e mai bine – să consume Republica Moldova gazele care au fost stocate la prețul respectiv pe acele timpuri sau gazele care vin acum și dacă prețul e mult mai avantajos?

Victor Bînzari: Noi încă la ora actuală suntem în perioada când livrăm gaze din stocurile noastre, dar la fel purtăm discuții cu mai multe companii, traderi, producători să identificăm surse cât mai ieftine pentru a putea aproviziona țara și pentru următoarele luni, pentru că știți foarte bine că în luna aprilie se inversează formula Gazprom-ului și atunci ei vor avea un preț în jur de 700 de dolari pe mia de metri cubi. Deci, noi ca să fim competitivi, trebuie să identificăm surse ca să fie un preț un pic mai jos. Totodată, vreau să explic un pic despre cum se formează prețul, pentru că toată lumea vede un preț de bursă și el, de fapt, nu-i atât de relevant în Republica Moldova. Și am să explic de ce. Pentru că prețul de bursă este un preț de bursă TTF, care este în Olanda, dar nimeni din producători nu-ți dă un preț de bursă fix, deci este un preț de bursă TTF plus ceva. Deci, fiecare trader încearcă să aibă și el un profit, pentru că asta este piața în domeniu, iar la acest preț se mai adaugă și costul transportului sau alte chestiuțe care sunt de rezervare a capacității pentru a aduce acest gaz în Republica Moldova. Asta trebuie să fie foarte clar, nu există un preț de bursă pe care îl înmulțești direct la schimbul valutar și tu ai un preț în Republica Moldova, este un preț total diferit la care e clar că se adaugă niște costuri. Dacă fac o comparație cu alte piețe, cum ar fi piața de produse petroliere, deci dacă vrem să procurăm un produs petrolier în portul Constanța, el are un preț de bursă plus ceva. Asta ar însemna că prețul de bursă este unul doar de referință, niciodată nu găsești un preț de bursă direct la tine în țară. Gazprom-ul poate oferi, sunt de acord, dar să nu uităm că el este și cel care are sursa de extragere a gazelor.

Vocea Basarabiei: Acum pe larg sunt comentate declarațiile șefului de la Moldovagaz că a apărut această disponibilitate din partea Gazprom-ului să livreze cantități de gaze care ar fi necesare și pe malul drept al Nistrului sau că contează Moldova ce face mai departe, cumpără sau nu cumpără cantitatea de gaze de la Gazprom.

Victor Bînzari: Deci, noi avem acele 5,7 milioane de metri cubi care sunt livrate către malul stâng și înțelegem foarte bine că afară s-a încălzit un pic, s-a redus din consumul CET-ului din partea stângă a Nistrului, totodată, consumul de energie electrică un pic a scăzut, afară se luminează și deja zilele sunt mai lungi și înțelegem că malul stâng cumva nu utilizează toată cantitatea de gaz. Astfel, Moldovagaz a ajuns în situația când trebuie să ia o decizie ce face mai departe. Ne-am pregătit pentru cele mai rele scenarii și avem stocuri suficiente de gaz, inclusiv pentru vară.

VIDEO/ Ministrul Energiei susține că R. Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom

Anterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că în luna februarie, gazele naturale de la gigantul rus Gazprom sunt achiziționate la preț de 1.054 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Potrivit lui Ceban, întregul volum de gaz de la furnizorul rus este trimis pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova.

În luna ianuarie, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale de la Gazprom la prețul de 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi. În decembrie, acest preț a fost de 785 de dolari per mia de metri cubi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.