VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deschiderea negocierilor de aderare la UE: Guvernul anunță cum se pregătește R. Moldova de Consiliul European

Chișinăul continuă acțiunea diplomatică în comunicarea cu oficialii europeni care urmează să dezbată săptămâna viitoare chestiunea deschiderii negocierilor. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Potrivit lui Vodă, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, poartă discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Până astăzi, președinta a vorbit cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, cu premierul Irlandei, Leo Varadkar și prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis. Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit cu omologul său slovac, Robert Fico. Urmează și alte convorbiri cu omologi despre care vom comunica neîntârziat. Vicepremierul Nicu Popescu a vorbit cu omologii săi: Luminița Odobescu (România), Laurence Boone (Franța), Alexander Schallenberg (Austria), Hanke Bruins Slot (Regatul Țărilor de Jos), Tobias Billstrom (Suedia), Jose Albares (Spania), Peter Szjiarto (Ungaria), Xavier Bettel (Luxemburg) și sincronizarea agendei de integrare europeană cu Olha Stefanishyna (Ucraina)”, a precizat Vodă.

Menționăm că liderii europeni ar putea decide deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, în cadrul Summitului Consiliului European din 14-15 decembrie.

Chișinăul consideră că este pregătit pentru lansarea negocierilor de aderare. Ministrul de Externe Nicu Popescu spune că Republica Moldova a realizat 94 la sută dintre toate obligațiile pe care și le-a asumat în calitate de stat candidat. Restanțele țin de deoligarhizare, lupta împotriva corupției și supremația legii, iar autoritățile spun că toate sarcinile vor fi realizate complet până în martie 2024.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.