VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 651. Zelenski: Ucraina va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă „în ciuda tuturor obstacolelor”

Update: Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că țara lor va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă „în ciuda tuturor obstacolelor”.

Zelenski a transmis mesajul său sfidător într-o înregistrare video neobișnuită, difuzată la primele ore ale dimineții, care îl arată mergând prin Kiev pentru a aduce un omagiu soldaților căzuți la datorie cu ocazia Zilei Forțelor Armate.

„A fost dificil, dar am perseverat”, a spus Zelenski, care s-a filmat cu un telefon mobil în timp ce mergea de la biroul său pe strada centrală Hrushevskoho spre „zidul memoriei” din centrul Kievului.

„Nu ne este ușor acum, dar mergem înainte. Indiferent cât de dificil este, vom ajunge acolo. La granițele noastre, la poporul nostru. La pacea noastră. La o pace corectă. Pace liberă. În ciuda tuturor obstacolelor.”

Update: Liderii G7 vor anunța miercuri o interdicție asupra diamantelor rusești și măsuri de gestionare a unor active ale băncii centrale rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, „înghețate” în străinătate, precum și plafonarea prețului petrolului în cadrul G7, au declarat pentru Reuters surse familiare cu acest subiect.

Liderii G7 vor avea o reuniune virtuală în cursul zilei de miercuri.

Update: Vladimir Putin vizitează miercuri Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, aceasta fiind una dintre rarele ieșiri în străinătate ale președintelui rus, și va purta discuții cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman (MbS) despre petrol, OPEC+ și conflictele din Gaza și Ucraina.

Întâlnirea dintre Putin și MbS, ale căror țări generează o cincime din petrolul mondial, are loc după ce prețul țițeiului a scăzut în pofida promisiunii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și Rusia (OPEC+) de a reduce în continuare oferta.

Putin urmează să poarte discuții cu președintele-șeic Mohammed Bin Zayed Al Nahyan în Abu Dhabi și apoi să se deplaseze în Arabia Saudită pentru prima sa întâlnire față în față cu MbS din octombrie 2019. Kremlinul a declarat că vor discuta despre cooperarea în domeniul energiei, inclusiv în cadrul OPEC+, ai cărei membri pompează peste 40% din petrolul mondial, potrivit Reuters.

Update: Andrii Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei a avertizat că, fără noi livrări de ajutoare militare americane, țara sa riscă să piardă războiul în fața Rusiei, transmite BBC. Potrivit lui, există un „risc uriaș” ca Ucraina să piardă războiul fără un sprijin american continuu.

„Ne va fi greu să ne menținem aceleași poziții și să supraviețuim pur și simplu”, a adăugat el, vorbind marți la Institutul american pentru Pace din Washington.

Evaluarea deloc măgulitoare a situației făcută de Iermak a venit cu doar câteva ore înainte ca președintele Zelenski să renunțe la o videoconferință planificată cu senatorii americani, în timpul căreia intenționa să-i informeze cu privire la evoluția luptelor.

După cum a remarcat liderul majorității senatoriale Chuck Schumer, fără a intra în detalii suplimentare, liderul ucrainean a invocat probleme urgente în ultimul moment.

Declarația lui Iermak survine în contextul în care Casa Albă încearcă din nou să facă presiuni pentru acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei. În același timp, Congresul încă nu s-a apropiat de un compromis care să permită continuarea finanțării Kievului.

„Rămânem fără bani și aproape că nu mai avem timp”, a scris Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget al Casei Albe, într-un mesaj adresat liderilor democrați și republicani, publicat luni. În mesaj, ea a avertizat că, dacă Congresul nu aprobă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina până la sfârșitul anului, va submina eforturile țării de a se confrunta cu Rusia și că nu mai există niciun “rezervor magic” din care să se poată extrage fonduri suplimentare.

Însă luni, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a respins apelurile democraților pentru un ajutor suplimentar de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Rusia a atacat cu drone mai multe regiuni din Ucraina în noaptea de 5 spre 6 decembrie din două direcții, au declarat miercuri dimineață forțele aeriene.

Forțele rusești au lansat 48 de drone de atac Shahed din direcțiile Capul Chauda din Crimeea și regiunea Kursk din Federația Rusă.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte 41 de drone, în această acțiune fiind implicate avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene.

Cele mai multe Shahed au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, susțin forțele aeriene ucrainene fără a preciza ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.