VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Decis: Adunarea Generală a Procurorilor va continua pe 22 decembrie

Adunarea Generală a Procurilor, începută în luna august, va continua pe 22 decembrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Adunarea Generală a Procurorilor urmează să se revină la alegerile pentru CSP.

În luna august, Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată după aproximativ trei ani de la ultima ședință. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP, scrie IPN.

Acuzatorii urmau să-și aleagă reprezentanți în Consiliul Superior al Procurorilor. Însă cu votul a peste 250 de procurori, Adunarea Generală a fost amânată, la propunerea a trei procurori – Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care nu au trecut evaluarea pre-vetting, dar în cazul cărora Curtea Supremă de Justiție a dispus reevaluarea acestora.

Pe 11 decembrie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată.

Chiar și așa, pe ordinea de zi a ședinței CSP de astăzi, s-au regăsit cererile celor trei procurori. Ei au solicitat să fie admiși în lista de candidați membri în noul CSP din partea procurorilor.

Fiind definit drept organul de autoadministrare a procurorilor, CSP are competențe vaste, de la numirea în funcție a procurorilor la alegerea sau demiterea procurorului general. Noua componență CSP mai urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, funcție vacantă din toamna anului 2021.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.