VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Klaus Iohannis, prezent la summitul de la Bruxelles: România va pleda pentru aderarea R. Moldovei și Ucrainei la UE

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 13-15 decembrie la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la Bruxelles șeful statului român va susţine luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii și îndeplinirea criteriilor de aderare. Președintele României va sublinia că extinderea este, înainte de toate, o oportunitate de creștere și dezvoltare, care ar trebui să aducă mai multă unitate pe continentul european, o convergență îmbunătățită, precum și politici sectoriale puternice, care să asigure beneficii pentru toți cetățenii europeni”, se arată în comunicatul remis.

Reuniunea Consiliului European va avea loc în perioada 14-15 decembrie 2023. În cadrul discuțiilor vor fi abordate teme deosebit de importante și complexe, printre care  extinderea UE, revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, migrația, precum și viitoarea Agendă Strategică a UE.

Referitor la extinderea Uniunii, Președintele Klaus Iohannis va susține luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, progresele substanțiale făcute de cele două state în ceea ce privește reformele trebuind să fie recunoscute adecvat de către Uniunea Europeană. De asemenea, Președintele României va susține acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum și deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, la momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare. Va insista, totodată, pe accelerarea procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest. În ceea ce privește revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanțare între angajamentele deja asumate și noile priorități de pe agenda europeană şi care să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună”, se mai arată în comunicat.

Totodată, președintele României se va pronunța pentru necesitatea adoptării unui pachet cuprinzător de sprijin.

Cu privire la situația din Orientul Mijlociu, Președintele Klaus Iohannis va insista pe necesitatea implicării sporite a Uniunii Europene în regiune în vederea protecției civililor, dezescaladării conflictului și reluării procesului de pace bazat pe soluția celor două state. Referitor la viitoarea Agendă Strategică, Președintele se va pronunța pentru continuarea reflecției și a dezbaterilor în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a viitoarei Agende Strategice a Uniunii și va reitera necesitatea formulării priorităților pentru următorul ciclu instituțional, care trebuie să reflecte consolidarea unității UE şi a încrederii între statele membre UE”, mai subliniază Administrația Prezidențială.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.