VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De ce locuitorii Transnistriei achită mai puțin pentru gazul consumat? Răspunsul șefului Moldovagaz

În regiunea transnistreană gazul este mai ieftin pentru că există 18 categorii de beneficiari. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Unele persoane fizice, gen pensionari sau persoane social vulnerabile achită o sumă simbolică. În genere sunt diferite tarife, au fost și 90 de bani, și 1 leu, și puțin peste 1 leu, dacă o anumită cantitate depășește norma de consum. Pentru persoanele juridice tarifele sunt stabilite în funcție de ceea ce produc, furnizează la export, de exemplu, cum ei consideră la export al energiei electrice, și la energia electrică prețul se calculează reieșind din prețul de furnizare a energiei și prin metoda de calcul invers ajung la un preț arbitrar, administrativ, autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană aprobă un preț la gaz, care este evident de multe ori mai mic decât cel pe care noi îl fixăm în contractul de furnizare încheiat cu Tiraspoltransgaz”, a explicat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Totodată, șeful Moldovagaz a precizat că în stânga Nistrului „sunt 12 categorii de consumatori care beneficiază de un tarif și plus 6 categorii de consumatori care au un tarif așa-numit privilegiat”.

Sunt foarte multe întrebări la acest capitol. Noi suntem de părerea că deja trebuie să discutăm și am abordat această problemă în cadrul discuțiilor cu Tiraspoltransgaz, cu conducerea companiei despre ajustarea tarifelor. Și evident că nu ei decid, decid autoritățile de acolo și, respectiv, mai devreme sau mai târziu vor ajunge la situația când urmează să ajusteze aceste tarife la cele reale. Cel puțin în ultimii 3 ani pe malul drept deja nu mai sunt subvenționări încrucișate în interiorul categoriilor de consumatori, deja se aplică regula generală în funcție de la care conductă este conectat consumatorul și achită acest tarif care este dependență de volumul de consum”, a mai spus Ceban.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu cât achită Centrala de la Cuciurgan pentru consumul de gaze, Vadim Ceban a răspuns:

Depinde care tarif se ia în decontare pentru gazele naturale pe care le consumă și care sunt furnizate de către Tiraspoltransgaz. Ultimele cifre au fost în jur de 120-140 de dolari, un preț de referință pe care ei urmează să-l verse pe conturile Tiraspoltransgaz-ului. Deci, noi nu obținem aceste mijloace, ca Tiraspoltransgaz compania noastră fiică, aceste mijloace sunt preluate, foarte interesant, în formă de împrumut de către autoritățile de la Tiraspol, împrumutul Tiraspoltransgaz prin legea specială care se ține în secret și dreptul de a dispune ce aceste mijloace îl au autoritățile. Evident, suma aceasta se transferă pe conturile Tiraspoltransgaz și este preluată de către autorități și din ea se achită salariile, pensiile și alte plăți sociale”, a mai menționat Ceban.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.