VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Acorduri financiare noi pentru fortificarea sectorului energetic

Republica Moldova va primi 68,7 milioane de euro în cadrul unui nou proiect de eficiență energetică. Un sfert din această suma va fi oferită de Franța și Germania pentru reabilitarea termică a școlilor, spitalelor și a altor instituții sociale. Un memorandum în acest sens a fost semnat azi, în cadrul Summitului Platformei Sprijin pentru Moldova, între Ministerul Energiei, Agenția Franceză de Dezvoltare și Banca Germană de Dezvoltare.  

Potrivit acordului, 38,7 milioane reprezintă grant oferit de Guvernul Germaniei, în baza unui acord semnat cu Cabinetul de miniștri de la Chișinău, iar 30 de milioane – credit concesional pe termen lung oferit de Guvernul Franței.

Un alt document semnat de ministrul Energiei, Victor Parlicov, se referă la un addendum la acordul la împrumutul de 300 de milioane de euro oferit, în două tranșe, de BERD în cadrul proiectului “Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”, semnat la 23 iunie 2021.

Modificarea vizează includerea în proiect a unei componente de grant oferită de Guvernul Norvegiei, de 34 de milioane de euro, această repartizare prin intermediul BERD fiind cea mai rapidă soluție identificată pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de grantul pus la dispoziție pentru procurarea și stocarea gazelor naturale necesare în sezonul rece.

Componenta de grant este condiționată de accesarea unui noi tranșe suplimentare, în valoare de 165 de milioane de euro, oferită de BERD.

Un alt memorandum semnat astăzi cu Banca Europeană pentru Investiții cu Guvernul Republicii Moldova urmărește inclusiv fortificarea instituțională din sectorul energetic, precum și stimularea investițiilor în sectoarele transport, energie, mediu și IMM.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a fost lansată în aprilie 2022, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Reuniunile precedente, desfășurate la Berlin, Paris și București, au ajutat țara noastră să mobilizeze sprijin financiar internațional pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.