VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Cum comentează Vladimir Bolea ultimatumul fermierilor și ce spune despre interzicerea importului de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a comentat avertizarea Asociației ”Forța Fermierilor” privind organizarea protestelor masive și blocarea drumurilor naționale cu tehnica agricolă dacă executivul nu va interveni de urgență pentru a scoate sectorul din impas.

„Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. Noi suntem axați pe interesul lor și practic suntem în căutare de bani ca să subvenționăm formarea costului de preț”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Cât privește interzicerea importului de cereale din Ucraina, ministrul a afirmat că „introducerea interdicției de import a cerealelor din Ucraina nu va aduce beneficii economice și poate afecta agricultorii exportatori”.

Am făcut o analiză a importurilor în Republica Moldova. De la 1 ianuarie până în prezent, au fost importate 7 tiruri de grâu. Ultimele zile, au fost importate 2 tiruri de porumb, floarea-soarelui nu se importă deloc. Efectele de la posibilul import masiv pe teritoriul Republicii Moldova, el nu poate avea loc. Noi, practic, nu suntem țară importatoare și nu am fost niciodată. Efectele negative asupra agricultorilor din Republica Moldova le face anume faptul că cumpărătorii noștri tradiționali, și noi vorbim despre România, unde exportăm 30%, și Turcia, unde exportăm foarte multe cereale, nu mai cumpără. Vorbim despre niște lucruri care pot să aducă consecințe negative pentru agricultorii noștri sau nu”, a explicat Bolea.

Reamintim că Asociația ”Forța Fermierilor” a transmis o declarație prin care cere executivului să-și asume public, până în data de 3 iunie, mai multe angajamente, în caz contrar, pe data de 7 iunie, agricultorii vor ieși în stradă.

Amintim că la ultimele întâlniri ale fermierilor cu premierul Dorin Recen și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au declarat că nu vor suspenda importurile de cereale din Ucraina, dar vor monitoriza, la fiecare două zile, volumul de produse ce intră pe teritoriul țării noastre, așa încât să poată interveni și să nu fie afectați și mai mult întreprinderile locale.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.