VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Consiliul Europei, despre progresele și restanțele anticorupție din Moldova

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei a evaluat acțiunile de prevenire a corupției într-un nou raport în care a constatat că șase din cele 18 recomandări au fost realizate și abordate într-un mod satisfăcător.

Concluziile se regăsesc în Raportul de evaluare din runda a patra privind prevenirea corupției ce vizează membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii, transmite zdg.md. Dintre recomandările rămase, 10 au fost parțial realizate și două nu au fost puse în aplicare.

Structura recomandă adoptarea unui cod de conduită pentru parlamentari, ce să includă norme pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu lobby-iști. 

„În ceea ce privește membrii parlamentului, în afară de o practică parlamentară emergentă de ridicare a imunității deputaților, progresele în punerea în aplicare a recomandărilor restante sunt mai degrabă absente. Ar trebui depuse eforturi mai susținute pentru a actualiza site-ul Parlamentului cu informații privind proiectele legislative, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura luarea în considerare în mod corespunzător a contribuțiilor publicului. Autoritatea Națională de Integritate continuă să fie constrânsă de lipsa de personal și are nevoie de o strategie instituțională”, se arată în raport.

GRECO a venit și cu unele remarci pentru modul de realizare a recomandărilor din justiție, inclusiv pentru procesul de pre-vetting.

”Ar trebui subliniat faptul că procesul de verificare prealabilă (pre-vetting n.r.) a candidaților la CSM, verificarea propusă pentru anumite categorii de judecători (vetting n.r.), precum și rolul sporit al ministrului justiției în convocarea Adunării generale a judecătorilor afectează în mod negativ punerea în aplicare a anumitor recomandări nesoluționate și ar putea anula realizările obținute până în prezent”, se mai precizează în raportul GRECO.

Grupul Consiliului Europei mai notează că nivelul actual scăzut de respectare a recomandărilor rămâne „nesatisfăcător la nivel global” și solicită R. Moldova să prezinte un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor restante cel târziu până la 31 martie 2024.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.