VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Liderii G7 înăspresc sancțiunile împotriva Rusiei: „Sprijinul nostru pentru Ucraina nu se va clătina”

Liderii grupului G7, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, au cerUT Rusiei „să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei”, relatează BBC.

Grupul celor mai puternice 7 economii ale lumii adaugă că „o pace justă nu poate fi realizată fără retragerea completă și necondiționată a trupelor și echipamentelor militare rusești, iar acest lucru trebuie inclus în orice apel la pace”.

Liderii afirmă că „sprijinul nostru pentru Ucraina nu se va clătina” și că țările „sunt unite împotriva războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Noi, liderii G7, am reafirmat angajamentul nostru de a fi împreună împotriva războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Condamnăm, în termenii cei mai fermi, încălcarea evidentă de către Rusia a Cartei ONU și impactul războiului Rusiei asupra restului lumii.

„Astăzi, luăm noi măsuri pentru a asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a sprijini poporul ucrainean în căutarea unei păci juste bazate pe respectarea dreptului internaţional', afirmă liderii G7 într-un comunicat.

Potrivit Reuters, liderii au menționat într-o declarație comună că măsurile existente împotriva Rusiei vor fi extinse și orice exporturi care ar putea-o ajuta în războiul său de 15 luni împotriva Ucrainei vor fi restricționate în țările G7.

„Aceasta include exporturile de mașini industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașina de război”, au spus aceștia într-o declarație comună, adăugând că eforturile vor continua să restricționeze veniturile Rusiei din comerțul său cu metale și diamante.

Potrivit G7, membrii săi „interacţionează” cu alte state pentru a evita pătrunderea produselor şi tehnologiilor lor în Rusia prin ţări terţe, un subiect care a devenit o preocupare tot mai mare pentru unii dintre ei, mai ales din Europa.

Membrii G7 vor să reprime orice ocolire a sancţiunilor ce ar aduce Rusiei venituri suplimentare.

Şefii de stat sau de guvern din G7 - SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada - s-au reunit la Hiroshima într-un summit ce are în centru conflictul din Ucraina şi preocupările în creştere legate de ascensiunea puterii internaţionale a Chinei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.