VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul European a dublat asistența financiară acordată R. Moldova. Țara noastă va primi 295 de milioane de euro

Consiliul Uniunii Europene a decis marți, 30 mai să dubleze aproape valoarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova pe care a convenit să o acorde în urmă cu un an. În aprilie 2022, Consiliul a adoptat o legislație care permite UE să ajute financiar R. Moldova cu 150 de milioane de euro. Suma a fost majorată cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că țara noastră va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană urmărește să sprijine stabilizarea economică și agenda de reforme structurale a Moldovei, completând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar al FMI.

Moldova poate conta în continuare pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova și din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul Finanțelor din Suedia.

Din suma maximă de 295 de milioane EUR, UE va furniza până la 220 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane EUR sub formă de granturi. Asistența contribuie la acoperirea nevoilor Moldovei în materie de balanță de plăți, astfel cum sunt identificate în programul FMI.

Există efecte negative considerabile ale războiului Rusiei în Ucraina asupra economiei moldovenești. Având în vedere că există încă un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023, în plus față de resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, Consiliul a considerat necesară creșterea asistenței macrofinanciare acordate de Uniune Republicii Moldova. Această creștere este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat la cererea Moldovei de sprijin pentru stabilizarea sa economică, în colaborare cu programul FMI.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

UE și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor ferm pentru Moldova.

R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Înainte de a i se acorda statutul de țară candidată la UE, Moldova a primit asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate. Această asistență este acum în creștere.

UE ajută Moldova în paralel cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova din 20 decembrie 2021 în cadrul Acordului privind Facilitatea de Credit Extinsă/Facilitatea extinsă de fonduri. În mai 2022, ca urmare a creșterii nevoilor de finanțare generate în mare parte de efectele războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești, FMI a adoptat, de asemenea, o decizie de majorare a sprijinului financiar acordat Republicii Moldova

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.