VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Consiliul de administrare al ”Apă-Canal Chișinău”, convocat de urgență. Ceban: Ne vom adresa instituțiilor internaționale

Consiliul de administrare al ”Apă-Canal Chișinău” a fost convocat astăzi de urgență.

Potrivit edilului Capitalei, Ion Ceban, pe ordinea de zi a fost un singur subiect – situația critică și excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare.

”A fost adusă la cunoștința membrilor consiliului, o dată în plus, situația catastrofală care s-a produs în urma scumpirii tuturor serviciilor, fapt ce a dus la datoria ”Apă-Canal” față de Premier Energy. Au fost prezentate rapoartele care atestă majorarea cu peste 30 de milioane de lei lunar în rezultatul scumpirilor în lanț a resurselor energetice, dar în special a energiei electrice”, a scris Ceban.

În cadrul ședinței, a fost luată decizia de a se adresa în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale.

Pentru a nu duce lumea în eroare, așa cum o fac liderii PAS, anexăm scrisoarea Premier Energy, atât referitor la datoriile acumulate în ultimele 2 luni la energia electrică, cât și intenția de a deconecta. Ieri am arătat procesul de deconectare a unor obiective. Termenul amânat, anunțat de Premier Energy, nu rezolvă nicidecum problema. Despre situația dată a fost informat o dată în plus Guvernul, astăzi, după ședința comisiei și este straniu că reprezentanții Guvernului, în comunicarea publică, adoptă poziția struțului”, a mai scris Ceban.

Potrivit lui Ceban, Guvernul trebuie să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie în 2023 din cauza scumpirilor și neajustarea tarifelor reale care ar permite depășirea situației de criză.

”Guvernul este astăzi obligat ca în regim de urgență să:

⁃ schimbe metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014

⁃ dacă e să rămână situația curentă, Guvernul trebuie să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie în 2023 din cauza scumpirilor și neajustarea tarifelor reale care ar permite depășirea situației de criză

Menționăm, Primăria transferă anual Guvernului 23 de miliarde de lei, iar înapoi îi revine 2,5 miliarde de lei sau aproximativ 12%. Banii pe care municipalitatea îi transferă autorității centrale și constituie bugetul național și pe banii chisinăuienilor, tot felul de miniștri și deputăței de la PAS se laudă cu tot felul de proiecte, drumuri și sat european.

Ne vom adresa repetat instituțiilor naționale și internaționale.

Am solicitat să fie examinată situația în cazul în care primele să fie deconectate de la apă și canalizare instituțiile de stat, precum Parlamentul, Președinția, Guvernul pentru a face acele economii pe care ni le sugerează Premier Energy. Așa ca primii să vadă cum este să rămâi fără serviciile vitale pentru oameni”, a mai scris Ceban.

Menționăm că Premier Energy a anunțat ieri, că din cauza datoriilor mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică.

Potrivit instituției, datoria totală a „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Citește și: DOC/ Lista adreselor de la obiectivele Apă-Canal Chișinău care vor fi deconectate de la energia electrică

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.