VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Conducerea CEC Găgăuzia susține că sesizarea IGP nu conține dovezi

Comisia Electorală Centrală de la Comrat urma să se pronunțe joi pe marginea sesizării Inspectoratului General al Poliției cu privire la pretinse acțiuni de corupere a alegătorilor admise de către stafful Partidului politic Șor. Ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum. Dar președinta Comisiei, Iana Covalenco, a declarat că dovezi nu există.

Contactată de IPN, Iana Covalenco nu a răspuns la telefon. Presa locală scrie că președinta Comisiei de la Comrat a făcut declarații cu privire la răspunsurile pe care urma să le dea CEC de la Comrat pe marginea sesizării IGP. Potrivit ei, aceasta are caracter informativ și nu conține dovezi.

Cât despre sesizarea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Iana Covalenco a declarat că legislația electorală a Găgăuziei nu limitează persoana fizică să doneze doar un salariu mediu lunar, după cum a invocat CEC. „Conform prevederilor CEC a autonomiei (UTA Găgăuzia), persoana fizică poate dona nu mai mult de șase salarii medii lunare”, afirmă Iana Covalenco.

Duminică Centrul Național Anticorupție a anunțat despre efectuarea mai multor percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice pentru a-i determina să voteze un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura Partidului Șor, fiecare activist era remunerat cu 15.000 de lei.

Printre încălcările incriminate reprezentanților staffului electoral al candidatei Partidului Șor se numără transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de un grup criminal organizat, acestea, nefiind declarate la CEC. Potrivit CNA, nu a fost reținută nici o persoană.

Duminică, 14 mai, în UTA Găgăuzia urmează să fie organizat turul II pentru alegerea bașcanului. Aceasta după ce la scrutinul din 30 aprilie niciunul dintre cei opt candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi. În turul II se vor duela concurenții electorali cu cele mai multe voturi – Grigorii Uzun, care a candidat independent, dar are susținerea Partidului Socialiștilor, și Evghenia Guțul, candidata Partidului politic Șor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.