VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Compensațiile la facturi: înregistrarea în SIVE și atribuirea categoriei

La data de 20 septembrie 2022, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a propus spre consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului, cetățenii vor trebui să se înregistreze în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi.

Totodată, de rând cu condițiile de stabilire a compensațiilor, acesta prevede și răspunderea pentru indicarea în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” a datelor eronate. Astfel, răspunderea pentru informația, datele introduse în SIVE la solicitarea și stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică o poartă consumatorii casnici care sau înregistrat / au fost asistați la înregistrare, scrie Juridicemoldova.

În cazul în care consumatorul casnic/solicitantul refuză să furnizeze informațiile şi documentele necesare pentru efectuarea verificării/controlului, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului va fi stabilită după metoda indirectă. Sumele compensațiilor achitate beneficiarilor neîntemeiat sau eronat din vina furnizorului, vor fi restituite de către furnizor. Sumele compensațiilor achitate neîntemeiat din cauza erorilor tehnice demonstrate ale SIVE nu se vor restitui. Controlul asupra corectitudinii finanțării compensației îl va exercita Inspecţia Financiară a Ministerului Finanţelor şi alte organe de control abilitate.

Mai mult decât atât, familiilor sau persoanele singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de SIVE , le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:
a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul familiei;
d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil. 

La fel, consumatorii al cărui raport, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, va fi mai mic de zece la sută, vor fi categorizați drept non-vulnerabili și nu vor primi compensații. Calculele se vor face luând în considerare veniturile cetățenilor, nivelul minim de cheltuieli și pretul la resursele energetice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.