Comercianții și operatorii din domeniul panificației, care produc și vând, în special, plăcinte, continuă să păcălească oamenii și folosesc, în continuare, pentru umplutură grăsimi vegetale sau animale, în loc de brânză de vaci, așa cum își anunță clienții.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a organizat în lunile octombrie și noiembrie 75 de controale inopinate la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație.
În urma verificărilor, inspectorii ANSA au constatat fiecare al treilea operator supus controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.
În luna februarie a acestui an, în urma unor alte controale inopinate, cifra era mult mai mare – 80% din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare.
ANSA precizează că din luna aprilie volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2022, 2021 și 2020.
Cifrele demonstrează că tot mai mulți operatori renunță să utilizeze compuși de grăsimi vegetale și animale și folosesc deja brânza de vaci veritabilă. În urma verificărilor, inspectorii ANSA au mai constatat că plăcintele comercializate direct consumatorilor finali nu conțin mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor.
În total, ANSA a întocmit 25 de procese-verbale cu privire la contravenții în valoare totală de 175 de mii lei.