VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cod portocaliu de ger, ninsori și viscol în toată Moldova: MAI a decis crearea unei Celule de Criză pentru gestionarea situației în țară

După ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii pentru perioada 7-10 ianuarie, autoritățile au decis crearea unui Centru de Dirijare în Situații Excepționale pentru a gestiona situația din țară.

Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă în cadrul unei ședințe convocată de ministrul Adrian Efros.

Am coordonat astăzi, 5 ianuarie 2024, ședința convocată în contextul avertizării de cod portocaliu emis de Serviciului Hidrometeorologic de Stat pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, am solicitat crearea Celulei de Criză, care, la necesitate, conform prognozelor meteorologice, va gestiona situația în țară și va acționa pentru remedierea și combaterea consecințelor. Odată cu instituirea condițiilor meteo nefavorabile, reprezentanții grupului de lucru se vor întruni, la IGSU, pentru a acționa în vederea remedierii situației în Republica Moldova. Totodată, am solicitat cooperarea forțelor pentru prevenirea situațiilor de risc, în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului și suportului în condiții de vreme dificilă”, a anunțat ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne recomandă populației să urmărească informările emise de autorități și să respecte indicațiile și recomandările poliției și IGSU în legătură cu deplasările pe drumurile publice și alte măsuri pe care trebuie să le ia pe timpul viscolului și căderilor de zăpadă.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de cod portocaliu, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, în perioada 7-10 ianuarie 2024. 

Astfel, conform prognozei începând cu data de 7 ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.