VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 91: SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Update: SUA oferă până la 10 milioane de dolari pentru informații despre cinci finanțatori Hamas. De asemenea, americanii caută informații care ar putea duce la perturbarea mecanismelor financiare ale grupului militant palestinian, a anunțat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Cei cinci finanțatori sunt Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah și Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah, care au fost desemnați anterior teroriști globali de către SUA, a spus departamentul prin intermediul unui comunicat.

Primul finanțator, cunoscut sub numele de Hamza, are sediul în Sudan, a gestionat numeroase companii din portofoliul de investiții al Hamas și a fost implicat în transferul a aproape 20 de milioane de dolari către Hamas, a spus departamentul. El este legat de președintele sudanez Omar Bashir și de grupuri islamiste care subminează stabilitatea în Sudan, potrivit Departamentului de Stat, notează antena3.ro.

Trei dintre agenții Hamas citați – Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb și Walid Mohammed Mustafa Jadallah fac parte din rețeaua de investiții a grupului în Turcia, a mai spus departamentul.

Nasrallah are legături strânse cu entități iraniene și a fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv aripa sa militară, a transmis agenția.

Recompensele vor fi oferite pentru informații despre orice sursă de venit pentru Hamas, donatori importanți, instituții financiare care facilitează tranzacțiile pentru Hamas, companii-paravan și scheme criminale de care beneficiază organizația, a precizat Departamentul de Stat.

Update: Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, începe vineri o vizită de trei zile în Liban, unde va rămâne până duminică, pentru a discuta cu autorităţile locale „toate aspectele situaţiei din Fâşia Gaza şi din împrejurimile” enclavei palestiniene, transmite EFE.

Borrell se va întâlni cu prim-ministrul Najib Mikati, cu ministrul afacerilor externe Abdallah Bou Habib, cu preşedintele Parlamentului, Nabih Berri, şi cu comandantul Forţelor Armate Libaneze, generalul Joseph Aoun, conform agendei de călătorie publicată vineri de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Şeful diplomaţiei europene va avea, de asemenea, o întrevedere cu şeful misiunii şi comandantul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), generalul Aroldo Lazaro.

Misiunea lui Borrell va reprezenta şi „o ocazie de a discuta toate aspectele situaţiei din Gaza şi împrejurimile sale, inclusiv impactul acesteia asupra regiunii, în special situaţia de la graniţa dintre Israel şi Liban”, potrivit Agerpres.

Liderul Hamas, Khaled Mashal, a avertizat Israelul declarând că acesta vrea să exporte criza în Orientul Mijlociu după asasinarea adjunctului liderului Hamas, Saleh al-Arouri, la Beirut, Liban. Oficialul Hamas susține că Israelul își sapă propriul mormânt în războiul împotriva grupării teroriste din Gaza, a declarat presa arabă citată de The Times of Israel.

Vorbind la câteva zile după presupusul atac de asasinare al adjunctului liderului Hamas, Saleh al-Arouri, la Beirut, Mashal a acuzat Israelul că este în delir și a spus că grupurile de „rezistență” palestiniene vor deveni mai puternice în fața războiului împotriva Hamas.

„Acest inamic arogant și criminal, în ciuda eșecului și dezamăgirii sale după trei luni de agresiune barbară împotriva Gazei… vrea să-și exporte criza în străinătate”, a spus mass-media arabă. „Ei vor să extindă cercul de agresiune, crezând că acest lucru va confunda calculele rezistenței și calculele regiunii.”

„Inamicul mai crede că asasinarea liderilor noștri va rupe voința rezistenței și va slăbi conducerea. Este o mare iluzie”, a spus acesta și a adăugat că, în trecut, „de fiecare dată când un lider cădea, alt lider se ridica”.

Trei israelieni daţi dispăruţi de la atacul lansat de Hamas la 7 octombrie sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, a anunţat joi armata israeliană, relatează AFP.

„Trei cetăţeni daţi dispăruţi au fost identificaţi ca ostatici, iar familiile lor au fost informate”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Acest anunţ creşte la 132 numărul persoanelor ţinute încă ostatice în Gaza din 7 octombrie, potrivit cifrelor autorităţilor israeliene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.