VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Circa 30 de instituții publice din Bălți se reconectează în această perioadă la sistemul centralizat de termoficare

Spitalul din Bălți, Centrul de transfuzie a sângelui și alte peste 20 de instituții publice din municipul Bălți sunt în proces de reconectare la sistemul centralizat de termoficare, după o pauză de 20 de ani. Acest lucru are loc ca urmare a unei decizii a Guvernului de a folosi eficient resursele energetice. În contextul creșterii tarifelor la gaze, cea mai optimă soluție de încălzire pe perioada rece a anului este arderea prin cogenerare a lor, pentru a produce căldură și electricitate totodată, a explicat directorul interimar al CET Nord, Marian Brânză, jurnaliștilor care au vizitat pe 8 septembrie șantierul din preajma spitalului.

CET Nord a instalat un punct termic individual în incinta Arhivei municipale, iar recent a fost trasă și rețeaua de încălzire. Angajații arhivei nu vor mai îngheța în încăperi iarna, iar documentele se vor păstra în condiții adecvate, fără pericolul de a prinde mucegai, a spus Angela Borodina, directoarea arhivei.

În alte două blocuri de locuit au fost instalat în ultimii ani sistemul de încălzire pe orizontală, cu puncte termice individuale și panouri de reglare a căldurii și apei calde la fiecare etaj. Locatarii au povestit că au avut facturi la agentul termic cu 40% mai mici. În prezent în municipiul Bălți există șase blocuri cu sistem de termoficare pe orizontală, la alte trei lucrările de schimbare a vechii rețele tradiționale, pe verticală, sunt în toi. În următorii ani, cu ajutorul unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ar urma să treacă la sistemul nou circa 2/3 din clădirile rezidențiale, a precizat directorul interimar al CET Nord, Marian Brânză.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a spus că Guvernul urmărește scopul de a diminua costurile consumatorilor la energia termică și a consolida, totodată, infrastructura energetică, pentru a oferi un serviciu stabil și de calitate. „Ne bucurăm de faptul că CET Nord a dat dovadă de inițiativă și viziune pentru a restabili livrarea apei cade, după aproape 30 de ani, și a dezvolta potențialul de reconectare și modernizare a sistemul centralizat de termoficare. În același timp întreprinderea revine la o stabilitate financiară, după ce a reușit cu ajutorul fondurilor europene să stingă datoriile istorice”, a menționat Eugeniu Cozonac.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.