VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-vicepremier pentru reintegrare: Scenariul unui conflict militar este puțin probabil pentru Republica Moldova

Pericolul unei invazii din exterior este minim pentru Republica Moldova. Asigurările sunt date de ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, potrivit căruia destabilizarea ar putea fi generată de factori din interiorul țării.

Fostul vicepremier spune că efectele crizei economice și energetice ar putea servi drept temei pentru destabilizare, iar Guvernul ar trebui să fie pregătit pentru orice scenarii.

În același timp, expertul WatchDog, Valeriu Pașa spune că retorica Rusiei cu referire la Republica Moldova are menirea de a denatura realitatea prin subiecte false, cum ar fi pretinsa nerespectare a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, notează IPN. Fostul vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, se arată convins că scenariul unui conflict militar este puțin probabil pentru Republica Moldova, iar cele mai mari provocări la adresa stabilității țării vin din interior, nu din exterior.

Potrivit lui Kulminki, calculele Rusiei privind schimbarea guvernării de la Chișinău și înlocuirea actualului Executiv cu un Guvern obedient Moscovei, ar fi greșite și irealizabile.

„Pentru Republica Moldova pericolul unei invazii din exterior este minim. Dar este clar că în interiorul țării există potențial de destabilizare, cauzat de mai mulți factori, inclusiv inflație, preț la gaz, incertitudine. Situația este propice pentru destabilizare internă, asta ar înseamna pentru schimbarea puterii. Guvernul trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu. Cei din Federația Rusă nu prea înțeleg ce se întâmplă în Republica Moldova la nivelul societății, care este mentalitatea oamenilor, aspirațiile lor.

Rusia acționează de parcă Republica Moldova ar fi fost provincie a sa, de asta tot ce planifică Rusia pentru Republica Moldova este absolut greșit. Dacă cineva crede că prin proteste, lovituri de stat, clădirea Guvernului va cădea și oamenii vor fi înlocuiți cu cei prietenoși Rusiei, este o greșeală enormă. În Republica Moldova sunt mulți oameni proeuropeni, care ar fi gata să apere ceea ce avem acum”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

În același timp, expertul WatchDog, Valeriu Pașa, spune că Rusia și-ar fi intensificat mesajele cu referire la Republica Moldova pentru a induse societății o agendă falsă.

„Dacă agresiunea militară rusă mergea după plan, armata rusă era astăzi la Chișinău. Mai exact, din martie era aici. Ei nu și-au făcut planuri specifice legate de Republica Moldova pentru că o consideră neînsemnată și incapabilă să opună orice fel de rezistență.

Dar s-au pregătit pentru o anexă a Ucrainei care s-ar fi predat în mod automat. Declarațiile oficialilor ruși cu referire la Republica Moldova au scopul să influențeze opinia publică din Federația Rusă și de la noi. Pentru că este clar că aceste declarații vor fi preluate de presă. Sunt niște teme prin care se încearcă să se creeze o imagine fake a realității. Se afirmă că ar fi neglijate drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, dar este un fals. Noi suntem vizați de exact același tip de retorică cu care a fost vizată ani de zile Ucraina”, a mai spus expertul WatchDog, Valeriu Pașa.

Recent, deputatul rus Leonid Slutki a vorbit despre necesitatea sporirii sprijinului de către autoritățile de la Moscova pentru regiunea transnisteană, despre care a menționat că este „teritoriul nostru”. Declarația vine la scurt timp după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că „orice amenințare în adresa forțelor de menținere a păcii în Transnistria vor fi privite ca un atac la adresa Rusiei”.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.