VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANTITEZE cu Iulian Ciocan: Cine sunt protestatarii lui Șor?

Acuzat de mai mulți rivali politici că îi ademenește cu bani pe oameni la proteste, fugarul Ilan Șor a făcut deunăzi o declarație într-unul din clipurile sale video. Șor a spus că primiește sute de mesaje de la oameni care vor să protesteze, dar nu pot s-o facă din cauza veniturilor modeste. Iar el, Șor, pur și simplu se vede obligat să-i ajute pe acești doritori de a protesta. De aceea, le dă bani de drum, de o sticlă cu apă și de un sandviș. Așadar, oamenii cer și Șor le dă, dacă e să-i dăm crezare politicianului fugar.

Chestia asta seamănă nițel cu următoarea dilemă: ce a fost mai întâi: oul sau găina? Altminteri, ca un om care a făcut live-uri la aceste proteste, pot să spun că cei mai mulți dintre protestatari vin sau sunt aduși din provincie. În ciuda apelurilor organizatorilor adresate locuitorilor capitalei, chișinăuienii nu prea participă la protestele Partidului Șor. Și dacă n-ar veni cei din provincie, protestele ar fi de-a dreptul minuscule. De ce nu vin chișinăuienii la protestele Partidului Șor? O fi mai prosperi, mai pro-europeni, mai informați? E o întrebare la care ar trebui să găsim niște răspunsuri.

E de domeniul evidenței că foarte mulți dintre protestatarii lui Șor sunt oameni cu venituri mici, cu probleme financiare. Mulți dintre aceștia consideră că PAS e de vină că o duc greu și că numai accederea lui Șor la putere le poate transforma viața. Șor, de altfel, tot încearcă să identifice noi și noi parcele ale sărăciei. Deunăzi li s-a adresat medicilor și învățătorilor, promițându-le o viață superbă în cazul în care ajunge la putere.

Firește, pot fi formulate critici la adresa guvernării. Firește, guvernanții nu sunt ideali. Poate că puteau să facă mai multe. Dar au făcut totuși câte ceva. Pregătesc indemnizații, au mărit nițel pensiile și salariile. Și, din păcate, mulți dintre cei care protestează nu realizează că deseori ei înșiși sunt de vină. Dacă ai un salariu de 5 mii de lei și el nu-ți convine, de ce nu cauți un job cu un salariu mai mare? Și ai făcut tot ce s-a putut ca să găsești acest job? Iar dacă nu ai abilitățile cerute de angajatori, nu cumva vina e și a ta?

Da, Șor le promite marea cu sarea. Doar că și în cazul victoriei lui Șor mulți dintre acești protestatari vor rămâne cu mari probleme financiare. Și cum de fapt să-i dai o pensie mare unui om care mai toată viața nu a contribuit la fondul de asigurări sociale?

Nu știu cu ce se vor termina protestele organizate de Șor. Dar e limpede că puterea trebuie să aibă o strategie coerentă legată de viitorul acestor oameni săraci și de multe ori pro-ruși. Fără ei, nici Șor nu va mai fi atât de influent și periculos.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.