Chișinăul are toată cărțile la mână pentru a destabiliza regiunea transnistreană prin blocarea livrărilor de gaze gratuite rusești în zonă, însă alege să nu o facă, pentru a nu crea o criză umanitară în regiune. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis” de pe portalul deschide.md.
”Astăzi este o cu totul altă situație decât în ultimii 30 de ani. Înainte, noi nu puteam obstrucționa. Toate instrumentele erau la Federația Rusă și la Tiraspol. Dacă ei își făceau de cap, fără gaz și energie electrică rămâneam noi, nu ei. Acum situația este inversă și, într-adevăr, este o alegere a Chișinăului, discutată inclusiv cu partenerii externi, de a nu destabiliza în continuare această regiune” notează ministrul.
Oficialul s-a referit la subiectul aprovizionării regiunii cu gaz după expirarea, la sfârșitul anului, contractului de tranzitare a gazului rusesc prin Ucraina. Acesta a discutat cu partea ucraineană și s-a ajuns la acord că nici Chișinăul și nici Kievul nu vor obstrucționa livrările de gaze după 2024.
”Ne-am interesat de poziția părții ucrainene, pentru că, chiar dacă aducem gazele rusești prin Turcia în regim revers, oricum traversăm teritoriul Ucrainei. Am spus că nu vom obstrucționa, a fost găsită o soluție. Pentru că, teoretic, era posibil să obstrucționăm, dar am decis să nu facem acest lucru, pentru că nimeni nu are nevoie de o acutizare a situației în regiune. Și așa avem un război și trebuie să înțelegem că, dacă gazul gratuit nu ajunge în regiunea transnistreană, aceasta foarte repede va colapsa. Și atunci, un colaps într-o regiune în care staționează trupe rusești, armament și tot ce doriți cred că nu este în interesul nimănui. De aia, acum se merge pe acest status-quo și sigur că el nu va continua la infinit” a declarat Parlicov.
El a vorbit și despre cele mai negre scenarii, în care regiunea transnistreană rămâne fără gaz și se crează o criză umanitară de proporții.
”Acolo locuiesc vreo 250 de mii de oameni, dintre care cam 90% au cetățenia moldovenească. Dacă regiunea colapsează, fie ei vor trebuie să fie aprovizionați cu gaz și energie electrică pentru care cineva va trebui să plătească, iar capacitate de plată la prețuri de piață ei nu au, fie ei vor trebui să plece din regiune și să vină pe malul drept și să mai avem 100-200 de mii de refugiați interni, pe care să-i primim aici și să le acordăm suport umanitar. Indiferent de cum vor reacționa cei din stânga Nistrului, grijă de ei va trebui să avem noi. De asta, eu cred că toată este conștientă că, pe moment, când avem ce avem în Ucraina și toată lumea este concentrată să ajute Ucraina, nu avem nevoie de o destabilizare aici, în spatele frontului Ucrainei”.
Potrivit lui, Chișinăul nu a primit până în prezent indicii precum că Gazpromul ar intenționa să sisteze livrările de gaz gratuit în regiunea transnistreană, însă admite că Moscova ar putea pregăti o surpriză neplăcută pentru a acuza ulterior Chișinăul că strangulează Tiraspolul.
”Nu am văzut vreun semn de dubiu în privința faptului că Gazpromul va continua livrările. Dar surprize sunt posibile. De exemplu, am văzut recent în știri o convorbire pe care Putin a avut-o cu nu știu ce grup și cineva din acest grup a declarat că R. Moldova mai că nu strangulează regiunea transnistreană și nu permite să fie livrat gazul rusesc în stânga Nistrului. Ceea ce este un fals, dar eu nu exclud că este o pregătire a spațiului informațional pentru anumite acțiuni următoare, pe care le-ar putea face Rusia” a notat ministrul Energiei.
Victor Parlicov a subliniat că, în cazul în care va fi adoptată o soluție prin care gazul rusesc va ajunge în regiunea transnistreană, cheltuielile suplimentare ar trebui să fie suportate tot de Gazprom.
”În contractul dintre Moldovagaz și Gazprom se stipulează că prețul se calculează reieșind din condițiile de livrare la hotar. Adică Gazprom trebuie să-și asume și prețurile de livrare. Ce ține de partea transnistreană, ei oricum nu plătesc gazul, care e diferența cu cât ei nu-l plătesc? Altă întrebare e dacă Gazprom va dori să pună aceste costuri pe partea transnistreană. Cert este că noi nu vom accepta ca aceste costuri să fie puse pe consumatorii de pe malul drept” a dat asigurări ministrul.
Dacă, totuși, Gazprom va refuza să mai livreze gaze gratuite în stânga Nistrului, Chișinăul va trebui să intervină și să ajute oamenii de acolo. Cheltuielile suplimentare suportate de malul drept vor veni ”la pachet cu un set de condiționalități și cu anumiți pași pe care va trebui să-i facă și Tiraspolul în întâmpinarea Chișinăului, inclusiv pe dimensiunea de reintegrare”, a conchis ministrul Energiei.