Autoritățile de la Chișinău au pârghiile necesare pentru a controla situația și a influența procese din regiunea transnistreană. Despre acest lucru a declarat șeful Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
„Nu există un hotar comun în care Federația Rusă ar putea să intervină. Liderii de la Tiraspol știu foarte bine că noi am modificat Codul Penal și dacă acțiunile lor anterioare nu cad sub incidența Codului Penal privind separatismul, toate deciziile lor care ar putea fi luate de acum încolo ar putea avea consecințe. Noi avem și alte pârghii în care putem influența anumite procese care sunt în stânga Nistrului. Ei trebuie să se conformeze noului Cod Vamal, toți agenții trebuie să fie în condiții egale, nu speciale”, a declarat Lilian Carp.
Declarația șefului Comisiei parlamentare pentru securitate a fost făcută în contextul în care, peste două zile, la Tiraspol este anunțat un congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului. Referitor la acest eveniment, în spațiul public au apărut, săptămâna trecută, informații precum că la congres ar urma să fie făcut și un așa-zis demers de anexare a regiunii la Rusia. Cu un comentariu, în acest sens, a venit și Biroul de Reintegrare.
„Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se arată în comentariul Biroului pentru Reintegrare.