VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

China cere Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale

China a solicitat Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale după retragerea Rusiei dintr-un acord internaţional de facilitare a exporturilor agricole din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează sâmbătă DPA, citat de Agerpres.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut vineri în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina.

Beijingul speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră esenţiale pentru exportul de cereale ucrainene, după lansarea invaziei din februarie 2022.

Ucraina, cunoscută drept grânarul Europei, este unul dintre cei mai importanţi furnizori de cereale din lume şi multe ţări depind de exporturile sale.

Rusia şi Ucraina au convenit apoi asupra condiţiilor ca exporturile să continue într-un acord mediat de ONU şi Turcia. Dar acordul – prelungit de mai multe ori – a expirat la 17 iulie, în timp ce Moscova insistă asupra îndeplinirii cerinţelor sale şi a relaxării sancţiunilor occidentale.

De luni, Rusia a atacat în mod repetat oraşele ucrainene de la Marea Neagră. Moscova a declarat că doreşte ca Occidentul să ridice unele sancţiuni, în special, eliminarea interdicţiei privind accesul băncilor sale din sectorul agricol la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, înainte de a prelungi acordul.

Uniunea Europeană, care sprijină acordul privind exportul de cereale ucrainene, afirmă că cerealele şi îngrăşămintele ruseşti sunt scutite de sancţiuni şi multe bănci ruseşti sunt încă conectate la SWIFT.

ONU a condamnat Rusia pentru că nu a prelungit acordul, afirmând că aceasta ar putea duce la numeroase decese din cauza foametei în cele mai sărace regiuni care suferă deja grav.

Pentru multe dintre cele 362 milioane de persoane din 69 de ţări care se bazează pe ajutor alimentar, decizia Kremlinului de a nu prelungi acordul „nu este o chestiune de tristeţe sau dezamăgire, ci este o chestiune de ameninţare pentru viitorul lor şi viitorul copiilor lor şi al familiilor lor”, a declarat vineri, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, Martin Griffiths, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.