VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Charles Michel, despre deschiderea negocierilor de aderare: Un moment de mândrie pentru Moldova și Ucraina și un pas strategic pentru UE

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a emis o declarație înainte de deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Charles Michel subliniază că deschiderea negocierilor reprezintă „un moment de mândrie pentru ambele națiuni și un pas strategic pentru UE”.

Asistăm astăzi la un moment istoric. În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cele două țări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE – un moment de mândrie pentru ambele națiuni și un pas strategic pentru UE.

Acesta este rezultatul eforturilor enorme de reformă ale Ucrainei și Moldovei. Când voința oamenilor este urmată, conducerea vizionară dă rezultate și democrația este pusă în practică, vedem rodul progresului real. UE continuă să dea rezultate în parteneriatele cu Ucraina și Moldova, cu atât mai mult cu cât Ucraina se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar Moldova se confruntă cu consecințele războiului”, se arată în declarație.

Potrivit oficialului, deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferințe interguvernamentale este „o dovadă a progresului imens pe care ambele națiuni le-au făcut în călătoria lor către integrarea europeană, în ciuda provocărilor imense cu care s-au confruntat și cu care se confruntă încă”.

Eforturile Ucrainei sunt și mai admirabile, având în vedere că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus dificultăți și adversități fără precedent. Poporul Ucrainei a dat dovadă de un curaj și o solidaritate extraordinară în apărarea suveranității și a viitorului lor european. Moldova, de asemenea, s-a confruntat cu provocări semnificative, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar a rămas fermă în căutarea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE.

Ambele țări au demonstrat un angajament impresionant față de reformă și alinierea la valorile europene. Pașii transformatori făcuți în domenii precum statul de drept, guvernanța și sistemele judiciare oferă speranță și oferă o indicație clară a aspirației lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăților lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs”, se mai arată în declarație.

Totodată, Charles Michel subliniază că deschiderea negocierilor de aderare este „începutul unui proces lung”.

Deși astăzi sărbătorim un pas semnificativ înainte, trebuie, de asemenea, să recunoaștem că drumul de urmat va necesita efort susținut, dăruire și alte reforme substanțiale. Ucraina și Moldova vor trebui să-și continue activitatea de consolidare a instituțiilor, de a continua combaterea corupției și de a spori stabilitatea economică pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE.

Astăzi, R. Moldova intră într-o nouă etapă în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Deseară, la Luxemburg are loc prima conferință interguvernamentală, cea de lansare a negocierilor de aderare. Aceasta va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene.

La reuniune vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre prin miniștrii de Externe sau cei pentru Afaceri Europene. Conferința va fi prezidată de ministrul de Externe al Belgiei, țară care deține președinția Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie.

Delegația R. Moldova este condusă de premierul Dorin Recean, care, până la conferință, va avea mai multe întrevederi cu oficiali europeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.