VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia de la Veneția: Votul prin corespondență extinde dreptul moldovenilor de a alege

Comisia de la Veneția și-a dat avizul pentru ca autoritățile din Moldova să pună în funcțiune legea privind votul parțial prin corespondență, care ar urma să fie aplicat pentru întâia dată la alegerile din această toamnă, transmite IPN cu referință la comunicarea de ieri a Comisiei de la Veneția.

Orice extindere a posibilității alegătorului de a-și exprima votul este binevenită și acesta este scopul atins al modificării legislative în cauză.

Cât privește chestiunile de procedură, Comisia de la Veneția a reamintit că stabilitatea dreptului electoral este un element esențial al securității juridice. Contrar speculațiilor pe plan intern, forul european notează că schimbările făcute cu mai puțin de cinci luni înainte de următoarele alegeri, nu afectează principiul stabilității procesului electoral. Totodată, Comisia de la Veneția a menționat că modificările frecvente și lipsa de transparență a acestora pot afecta încrederea alegătorilor în sistemul electoral. În context, experții s-au arătat critici față de graba cu care a fost adoptată legea. Ei și-au exprimat speranța că vor fi depuse toate eforturile pentru implementarea corectă a amendamentelor.

Ca recomandare de viitor, Comisia de la Veneția le-a cerut autorităților de la Chișinău ca orice viitoare modificare a legislației electorale să fie adoptată în baza unui larg consens și a consultărilor publice extinse cu toate părțile interesate, asigurând astfel încrederea publicului în procesul electoral.

Totodată, experții prevăd că dacă schimbările legislative vor avea succes, votului prin corespondență în străinătate ar trebui să i se acorde un caracter permanent, aplicând procedura în toate țările unde votul prin corespondență este sigur și fiabil.

IPN notează că legea stabilește posibilitatea votului prin corespondență la alegerile din această toamnă în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.