VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată din nou de la rețeaua electrică și funcționează pe o linie de rezervă

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică externă principală rămasă, dar continuă să furnizeze energie rețelei printr-o linie de rezervă, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters.

Doar unul dintre cele șase reactoare ale centralei au rămas în funcțiune, a mai anunțat Agenția, care face parte din Organizația Națiunilor Unite, într-un comunicat de presă. Potrivit autorităților ucrainene, incidentul a survenit „după noi bombardamente în zonă”.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei la scurt timp de la începerea invaziei. Zaporojie a devenit unul dintre punctele centrale ale conflictului, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru bombardamentele din jurul centralei.

Experții Agenției, staționați la centrală, au fost informați de către personalul ucrainean că a patra linie electrică operațională, de 750 de kilovolti, a fost oprită după ce alte trei au fost pierdute anterior.

Experții AIEA au aflat, de asemenea, că o linie de rezervă, care leagă centrala nucleară de o centrală termică din apropiere, a continuat să livreze energie electrică către rețeaua externă. Această linie de rezervă poate oferi, de asemenea, energie de rezervă centralei Zaporojie, dacă este necesar, se mai precizează în comunicat.

„Un reactor încă funcționează și produce energie electrică atât pentru răcire, cât și pentru alte funcții esențiale de siguranță, precum și pentru gospodării, fabrici și altele prin intermediul rețelei”, susține AIEA.

O misiune a AIEA, condusă de directorul general al agenției, Rafael Grossi, a vizitat fabrica joi, iar unii experți au rămas acolo pentru întocmirea unui raport privind operațiunile acesteia.

Centrala a fost deconectată total de la rețea pe 25 august, când a continuat să funcționeze datorită unui generator de rezervă alimentat cu motorină.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.