VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Centrala nucleară de la Zaporojie, complet deconectată de la rețeaua electrică

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie.

Despre aceasta a anunţat operatorul ucrainean Energoatom.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, se arată în mesajul Energoatom.

Potrivit digi24.ro, ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie s-au închis joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală. Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre reactoare la rețea, a mai declarat compania Energoatom.

Ucrainenii au acuzat că deconectarea centralei face parte din planul rușilor de a întrerupe complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate a Ucrainei.

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos, avertiza Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică.

„Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume”, a mai avertizat Kotin.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.