VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avicultorii solicită Ministrului Agriculturii modificări la regulamentul de subvenționare

Solicitarea avicultorilor de a beneficia de subvenții per kilogramul de carne de pasăre a fost expusă în cadrul întâlnirii cu ministrul Vladimir Bolea și echipa de specialiști ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Avicultorii au menționat că înregistrează costuri înalte la consumul de energie și gaze și își doresc o susținere mai consistentă din partea statului, pentru lansarea unor proiecte de eficientizare energetică.

Potrivit antreprenorilor, o hală cu un efectiv de 25 de mii – 30 de mii de pui, consumă circa 13 mii de m3 de gaz pe lună.

În cadrul ședinței au fost analizate și modificările ce ar putea fi efectuate în politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Printre sugestii se regăsesc: achitarea subvențiilor per kilogramul de carne de pasăre și introducerea impozitului unic în agricultură.

Vladimir Bolea a menționat că, instituțiile statului responsabile de domeniul agricol sunt deschise la dialog cu reprezentanții mediului de afaceri.

„Vom analiza soluțiile de susținere a sectorului zootehnic privind consumul de gaze, pentru ca procesele tehnologice să continue în ritm normal. Este important și ca agricultorii să-și orienteze eforturile pentru a construi instalații de biogaz, întrucât generează profit pentru întreprinderi și numeroase beneficii inclusiv pentru mediu”.

În cadrul ședinței, avicultorii au mai cerut autorităților să asigure o evidență mai riguroasă a importului de ouă, carne de pasăre și iepure.  

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în acest an, a scăzut producția de vite, porci, ouă și lapte atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației. Singura creștere a producerii de carne de pasăre a fost înregistrată în întreprinderile avicole.

În prezent, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură acordă crescătorilor de animale subvenții directe. În acest an au fost alocate subvenții în suma de 150 de milioane de lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.