VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cel mai mare investitor românesc în R. Moldova a inaugurat un parc fotovoltaic. Spînu: Exemplele bune trebuie promovate

Cel mai mare investitor românesc în Republica Moldova, compania Balkan Pharmaceuticals, a inaugurat miercuri, 12 octombrie propriul parc fotovoltaic cu o capacitate de 2,2 MW, în localitatea Sîngera. Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale a apreciat investiția menționînd că este „o adevărată mișcare spre independența energetică a țării noastre”.

Proiectul are ca scop asigurarea securității procesului de producție a medicamentelor, în condițiile de incertitudine energetică cu care se confruntă Republica Moldova. Totodată, acesta reprezintă una din măsurile GREEN adoptate de Balkan Pharmaceuticals, în vederea reducerii emisiilor poluante.

În perioada însorită a zilei, instalațiile vor asigura producerea a până la 100% din energia electrică necesară procesului de fabricație și proceselor conexe.

Parcul fotovoltaic este amplasat pe o suprafață de 2,3 Ha, iar suma investiției ajunge la cca 1,5 mln Euro. Proiectarea, organizarea și instalarea parcului au durat cca 12 luni, primele schițe de proiect fiind executate în octombrie 2021.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale a apreciat investiția menționînd că este „o adevărată mișcare spre independența energetică a țării noastre”.

„Ce poate fi mai frumos într-o criză energetică, decât acest boom al energiei verzi care este folosită din ce în ce mai mult de cetățenii noștri şi antreprenori. E o adevărată revoluție în acest sector. E o adevărată mișcare spre independența energetică a țării noastre. Exemplele bune trebuie promovate”, a scris Spînu pe o rețea de socializare.

Balkan Pharmaceuticals este unicul producător de forme injectabile/perfuzabile din țară.

Complexul modern de la Sângera are 4 fluxuri industriale certificate GMP la nivel european, care asigură producerea a peste două sute de medicamente în diferite forme și doze.

Compania asigură cu locuri de muncă peste 500 de persoane, printre care specialiști de calificare înaltă, antrenați în procesul de producere (farmaciști, chimiști, biologi, ingineri) dar și angajați responsabili de lanțul de distribuție.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.