VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

CEC a stabilit cuantumul lunar al alocațiilor de la buget destinate partidelor în 2023: Partidul „Șor” lipsit de subvenții timp de 6 luni

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de marți, 17 ianuarie cuantumul lunar al alocațiilor de la bugetul de stat, ce urmează a fi alocate partidelor politice pentru anul 2023. Prin Legea bugetului de stat, Comisiei i-a fost alocată suma de circa 49,98 mln. lei pentru finanțarea partidelor politice, această sumă fiind mai mare cu circa 7 mln. lei comparativ cu anul 2022, iar majorarea se datorează creșterii părții de venituri a bugetului de stat.

În conformitate cu prevederile legale, partidele au dreptul să primească alocații de la bugetul de stat, care se distribuie după cum urmează:

 • a) 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;
 • b) 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;
 • c) 15% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;
 • d) 7,5% partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
 • e) 7,5% partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor locale;
 • f) 5% partidelor politice proporțional cu  numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
 • g) 5% partidelor politice proporțional cu  numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Astfel, în limita bugetului total alocat, prin hotărârea aprobată de CEC, a fost stabilit cuantumul alocației lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice, după cum urmează:

 • pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 0,85 lei;
 • pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale din 20 octombrie 2019 - 0,43 lei;
 • pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 - 0,68 lei;
 • pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 7809,48lei;
 • pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 75,83 lei;
 • pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 13015,80 lei;
 • pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 123,29 lei.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru încasarea contrar prevederilor legale a mijloacelor financiare, a fost suspendată plata alocației de la bugetul de stat către Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova până la atingerea sumei de 12 mii lei.

De asemenea, urmare procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru al doilea semestru al anului 2022, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022, Partidului Politic „Șor” i-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni în sumă de circa 1,74 mln. lei.

Autor

 • Pusca Silvia

  Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.