Edilul Capitalei, Ion Ceban, se plânge pe un nou blocaj la Primăria Chișinău din partea Autorităților centrale. Acesta susține că inspectorii de la Inspectoratul de Mediu au stopat accesul la platforma municipală din strada Calea Ieșilor.
Ceban amenință că muncitorii din Capitală vor duce deșeurile din construcții/demolări și deșeurile rezultate în procesul de salubrizare a orașului în fața Inspectoratului de Mediu dacă accesul va fi blocat în continuare.
”Marii inspectori au venit astăzi și au stopat accesul la platforma municipală din str. Calea Ieșilor, care se află în folosința SA Edilitate, unde se duc aceste deșeuri. Terenul reprezintă o fostă carieră de calcar și este actualmente o alternativă la situația creată și ei cunosc foarte bine acest lucru, dar continuă să joace.
Cei de la mediu au blocat de fiecare dată procesul de a putea activa în continuare și a depista un nou teren, pentru a nu permite ca aceste deșeuri să fie lăsate în oraș”, a scris Ceban pe o rețea de socializare.
Totodată, edilul a subliniat că în timpul apropiat va fi convocată ședința CSE.
”Vă prezint informația amplă privind situația depozitării deșeurilor din construcții și demolări
1. Având în vedere că terenul atribuit DGLCA prin decizia CMC din 14.03.2017 pentru amenajarea depozitului pentru deșeuri din construcții și demolări, era în proces de epuizare, în anul 2019 Direcția generală a informat (scrisoarea nr. 418-i din 08.04.2019, scrisoarea nr. 569-i din 23.05.2019) despre necesitatea implicării direcțiilor competente la identificarea unui teren disponibil pentru stocarea deșeurilor din construcții și demolări și a deșeurilor rezultate în procesul de salubrizare a orașului.
2. În anul 2019, în conlucrare cu DGAURF s-au examinat trei potențiale locații, iar în final s-a stabilit un teren din str. Pietrăriei (adiacent Pieței de mașini), o fostă carieră de calcar. Respectiv, în anul 2020 a fost inițiată procedura privind obținerea avizului impactului asupra mediului pentru acest teren, dar prin nota Agenției de Mediu a fost refuzat acesta pentru o asemenea activitate.
3. Pe parcursul anului 2021 s-au examinat și alte posibile terenuri, iar în cadrul mai multor discuții și ședințe s-a stabilit drept potențială locație o parte din terenul municipal din Calea Ieșilor 36 care se află în folosința SA Edilitate. Acesta reprezintă o fostă carieră de calcar.
Respectiv, în luna octombrie 2021 a fost inițiată procedura de elaborare și aprobare a proiectului de decizie privind stabilirea relațiilor funciare de superficie asupra unui lot de pământ din Calea Ieșilor 36 cu Direcția generală locativ-comunală și amenajare. Conform procedurii, DGAURF a solicitat coordonarea proiectului de decizie cu anumite instanțe, inclusiv cu Agenția pentru geologie și resurse minerale. Prin scrisoarea din 20.10.2021 AGRM a refuzat coordonarea acestui teren pentru o asemenea activitate. În acest context, Direcția generală a organizat o ședință la care au participat consilieri, dar și reprezentanți ai SA Edilitate și ai Agenției de Mediu. În cadrul ședinței, s-a convenit asupra următoarelor:
– Elaborarea unui Studiu de fezabilitate privind utilizarea deșeurilor din construcții și demolări în orașul Chișinău;
– Examinarea posibilității recultivării gropilor rămase în urma exploatării carierii, cu deșeuri inerte din DCD-uri.
4. La începutul anului 2022 a demarat procedura de elaborare a Studiului de fezabilitate, studiu care a fost finalizat la sfârșitul lunii mai, curent. La data de 01.06.2022 studiul a fost prezentat public într-o ședință la care au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Mediului, dar și ai Agenției de Mediu. Conform concluziilor, s-a stabilit că această locație poate fi utilizată ca depozit pentru deșeurile din construcții și demolări, în ideea recultivării gropilor existente. De asemenea, conform procedurilor, urma avizarea studiului de către instituțiile de mediu, dar și finalizarea procedurii de atribuire a terenului către DGLCA. La data de 13.07.2022 a fost transmis demersul către Agenția de mediu, în vederea avizării Studiului de fezabilitate.
Prin nota Agenției, am fost informați despre depunerea cererii cadru referitor la evaluarea impactului asupra mediului, or în cerere era necesar de prezentat și dovada deținerii terenului respectiv. Concomitent, a fost solicitat DGAURF să continue procesul de atribuire a terenului către DGLCA. De asemenea, s-a solicitat coordonarea conceptului de proiect cu Ministerul Mediului. În lipsa conceptului de proiect (schiță de proiect), DGLCA a transmis Ministerului Mediului spre coordonare Studiul de fezabilitate la data de 01.09.2022.
5. Având în vedere că depozitul din Calea Ghidighici se epuizase, prin scrisoarea din 21.04.2022 s-a solicitat Ministerului Mediului să avizeze depozitarea temporară a DCD-urilor pe terenul din Calea Ieșilor 36 până la obținerea avizelor de mediu. La data de 03.06.2022 prin scrisoarea nr. 07-07/1385 Ministerul Mediului a informat că depozitarea va fi posibilă doar după obținerea actului permisiv.
6. Prin scrisoarea din 17.08.2022, Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău a solicitat participarea DGLCA la data de 23.08.2022 privind constatarea circumstanțelor depozitării deșeurilor pe terenul din Calea Ieșilor 36. În consecință, a fost emis actul de inspectare nr. 020379 din 23.08.2022, dar și Decizia Inspectoratului pentru Protecția Mediului nr. 1199 din 26.08.2022 privind suspendarea activității de stocare a deșeurilor de orice tip pe terenul din Calea Ieșilor 36.
Săptămâna trecută, de la Ministerul Mediului am solicitat să coordoneze studiul de fezabilitate elaborat.
După coordonarea cu Ministerul Mediului se va depune cererea cadru la Agenția de Mediu pentru evaluarea impactului asupra mediului și eliberarea avizului.
Și doar după acestea vom putea coordona proiectul pentru recultivarea carierei de calcar.
Este o procedură de lungă durată, iată de ce, Primăria a solicitat de la Ministerul Mediului ca să fie temporar permisă continuarea depozitării”, a explicat Ceban.
Contactați pentru o reacție, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului nu au răspuns la telefon.
Amintim că anterior, Ion Ceban, a acuzat guvernarea PAS că falimentează primăriile din țară.