VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ce spune Vadim Ceban despre auditul la Moldovagaz și datoriile Transnistriei la gaz

 Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că auditul datoriei ”Moldovagaz” față de concernul rus ”Gazprom” ar trebui să fie finisat cel târziu până în luna ianuarie 2023.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Vadim Ceban a subliniat că gigantul rus Gazprom a recomandat ca acest audit să fie realizat până la 1 octombrie, însă acest lucru este imposibil.

Ultima comunicare ce vine din partea Gazprom-ului este necesitatea sau recomandarea ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru care este imposibil, reieșind din tot ceea ce vedem acum. Compania abia a fost selectată, respectiv urmează să organizeze lucrul și eu consider că pentru perioada aceasta este un termen foarte restrâns ca să fie finalizat acest exercițiu.

După condițiile caietului de sarcini pe care le cunoaștem, noi nu am văzut contractul, e vorba despre ianuarie anul viitor, finele lunii ianuarie și, respectiv, solicitarea din partea guvernului ca semnarea nemijlocită a acordului să fie efectuată până la 31 martie anul viitor. Acestea sunt solicitările guvernului, ceea ce ține nemijlocit de Gazprom, gigantul rus n-a solicitat achitarea la zi, să zicem, nu este o scadență de achitare a acestei datorii”, a explicat Vadim Ceban.

Totodată, șeful Moldovagaz susține că activele transmise de R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană către Gazprom și valorificate în contul anumitor datorii n-ar trebui revizuite și evaluate în cadrul auditului.

Eu aș spune în felul următor: noi n-am furnizat la Gazprom unele bunuri, ca Gazprom-ul să ne fie dator. Dacă este vorba despre evaluări de anumite active care au fost transmise în cadrul așa-numitei tranzacții de creare a Moldovagaz, pentru că, până la urmă, a fost o tranzacție, prin care statul Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană au transmis niște active și aceste active au fost valorificate în contul anumitor datorii. În opinia mea personală, subiectul este epuizat la momentul fondării și semnării acestor acte de fondare a companiei.

Nu cred că este cazul de revizuire a acestor documente și de evaluat ce a fost transmis în acea perioadă. Sunt constatările experților, dar, până la urmă, nu știu dacă acest subiect va fi abordat în cadrul auditului. Eu cred că trebuie să ne axăm mai mult pe ceea ce facem mai departe, cum negociem acest acord de reglementare, pentru că, până la urmă, documentele confirmative sunt, sunt și deciziile instanței în arbitraj și de aceea eu cred că mai mult trebuie să ne axăm pe două componente: 1) să fie politica tarifară din partea agenției, din partea regulatorului care are în vedere inclusiv interesele consumatorilor, dar totuși permite jucătorilor pe piață sau întreprinderilor reglementate să activeze în mod durabil, sustenabil ca să-și exercite obligațiunile, funcțiile de bază. Pe de altă parte, trebuie să ne axăm pe reorganizările pe care le avem de făcut atât pe domeniul transportului gazelor, cât și pe domeniul de distribuție a gazelor, pentru că noi acolo din cauza acestor neînțelegeri dintre acționari n-am progresat foarte mult”, a mai explicat Vadim Ceban.

Citește și: Vadim Ceban: Livrările de gaze naturale după 1 octombrie rămân la discreția Gazprom

Aminitm că anul trecut, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Acesta prevedea și efectuarea unui audit pentru stabilirea tuturor cauzelor care au dus la acumularea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.